Thèta-golven

Ik laat sinds een uur of wat hele vieze windjes. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de twee appelbeignets die ik eerder deze avond soldaat maakte, of wellicht kent de cd 'Healing' van Anugama enkele onvermoede bijwerkingen. Ik heb het album nu een tijdje opstaan en word erg rustig van die zweverige synthesizerdreun, hummende koorzang en Tibetaanse klankschalen -  misschien doen mijn darmen wel een duit in het zakje en laten ze spontaan alles lopen.

Anugama (oftewel de in Hawaii levende Duitse multi-instrumentalist Werner Hagen) maakt al sinds midden jaren tachtig rustgevende new age, en heeft tientallen albums uigebracht. 'Healing' (uit 1989) bevat twee lange tracks die tot doel hebben de luisteraar totaal te ontspannen. Achter de muziek schuilt een interessant concept (zo lees ik in het cd-boekje): Anugama heeft zogeheten thèta-golven in zijn composities gestopt. Deze geluidsgolven (op een frequentie van 4 tot 7 Herz) zouden een kalmerend effect op de menselijke hersenen hebben, en dat geloof ik graag. Zodra je eenmaal bent gekalmeerd, schakelt het brein over naar een 'thèta-vibratie', wat erop neerkomt dat je verandert in een zacht snurkend drilpuddinkje.

En nu wordt het pas echt interessant: Anugama heeft de thèta-golven geharmoniseerd met de frequenties van de planeten van ons zonnestelsel. Deze frequenties zijn ontleend aan de omloopsnelheid van de desbetreffende planeet rond de zon. Anugama heeft voor deze geluiden zijn oor ten luister gelegd bij de wiskundige Hans Cousto, die in zijn boek 'The Octave' (vertaald als 'Het Kosmisch Octaaf') beschrijft hoe deze toonverdeling samenhangt met alle natuurverschijnselen en zelfs kan zorgen voor een beter seksleven. Helaas ga ik er alleen maar vieze windjes van laten. Op Anugama's site kun je fragmenten beluisteren van 'Healing' en op deze site zijn Cousto's planetengeluiden te horen.

peter Woensdag 01 Februari 2006 at 9:50 pm | | interessant

Eén reactie

  • kijkt naar de tijd *

Gelukkig laat je die beignetruften thuis en niet op de redactie.

Lars, - 02-02-’06 12:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.