Joe Meek

Vanaf eind jaren vijftig tot jaren midden jaren zestig ontpopte de Engelse producer Joe Meek (1929-1967) zich tot een ware geluidsmagiër, met de kracht om sterren te maken én te breken. Meek was dol op een uiterst gecomprimeerde sound, met versnelde vocalen, violen en koren op de achtergrond, spookachtige echo's en buitenissige geluidseffecten. Hij werkte niet vanuit een dure, moderne studio, maar vanuit zijn eigen kleine huurwoning boven een winkel. Meek maakte naam als een van de eerste onafhankelijke rockproducers en verkocht zijn composities aan diverse grote labels, die voor de distributie en promotie zorgden. De Engelsman was onder meer verantwoordelijk voor de wereldhit 'Telstar' van de Tornados (1962), 'Have I the Right' van The Honeycombs (1964) en John Leytons 'Johnny Remember Me' (1961).

Hoewel hij een gewiekste zakenman en een briljant producer was, liet zijn smaak hem midden jaren zestig in de steek; hij vond al die jonge, opkomende Engelse beatbandjes zoals de Beatles maar niets. Daar komt bij dat Meek (altijd al een beetje vreemd) zich steeds excentrieker begon te gedragen en bijvoorbeeld dacht in telepathisch contact te staan met Buddy Holly. De producer had verder de grootste moeite om zijn homoseksualiteit (een groot taboe in die tijd) voor de buitenwereld verborgen te houden. Zo bekende John Leyton jaren later het altijd al vreemd te hebben gevonden zo gepassioneerd te moeten zingen over ene Johnny.

Eind jaren vijftig lanceerde Meek de ene na de andere eendagsvlieg en werkte hij tegelijkertijd aan zijn eigen muziek. In 1960 verscheen 'I Hear a New World – An outer space music fantasy', een uitermate vervreemdend album waarvoor Meek alles uit de kast trok. Hij was erg geïnteresseerd in technologische snufjes en ruimtevaart ('Telstar' is bijvoorbeeld een eerbetoon aan de gelijknamige satelliet) en op het album geeft de producer zijn visie op een reis naar de maan. Meek draafde gelijk door; voor zijn geestesoog doemden kleine wezens op (de 'Globbots' en de 'Dribcots'), die vrolijk rondklauteren op het maanoppervlak. 'I Hear a New World' werd geen succes – het album was té vreemd en vervreemdend. De muziek springt heen en weer tussen bizarre popliedjes (met rare hoge stemmetjes en country-achtige gitaarloopjes) en geluidsexperimenten. Dag en nacht werkte Meek aan dit album, op de been blijvend dankzij grote hoeveelheden amfetamine – en dat hoor je er aan af. Tien jaar later zou in Duitsland de elektronische psychedelische muziek tot bloei komen, en in 1960 zette Joe Meek alvast de route uit.

In 1966 woonde Meek stiekem samen met Tornados-bassist Heinz Burt. Toen deze verliefd werd op een meisje, stortte Meeks wereld in; hij raakte depressief, zijn zakenimperium begon krakend in elkaar te storten, en tot overmaat van ramp werd hij ook nog eens masturberend betrapt in een openbaar toilet. De demonen in Meeks hoofd namen de overhand. Hij werd gek van alle stemmen en op 3 februari 1967 schoot Meek zijn vrouwelijke hospita overhoop en richtte daarna het pistool, dat naar verluidt door Burt in zijn appartement was achtergelaten, op zichzelf.

De reguliere versie van 'I Hear a New World – An outer space music fantasy' is allang niet meer in de winkels verkrijgbaar, maar gelukkig biedt het internet uitkomst: luister zelf naar de buitenissige klanken die Meek 46 jaar geleden op de luisteraar losliet (45 MB, link is zeer beperkt houdbaar – het gaat om een vinyl-rip van de originele lp, dus af en toe jengelt er wat). In 2001 verscheen een speciale versie van dit album, geremasterd en aangevuld met enkele bonustracks, een interview en een cd-romgedeelte. Geïnteresseerden verwijs ik tot slot graag naar 'Joe Meek - Portrait of a Genius: The RGM Legacy' (Castle Music), een begin vorig jaar verschenen en prachtig uitgevoerde vier cd-box.

peter Zaterdag 04 Februari 2006 at 11:50 am | | weird

vier reacties

Wat raar, geen leuke buitenlandse eigenzinnige allesetende muziekblogs in je lijstje maar van die gaapt hollandsche quasi-koele popijopiblogs…

Ik ben het maar, (E-mail ) - 04-02-’06 23:06

Kom maar op dan met je ‘leuke buitenlandse eigenzinnige allesetende muziekblogs’… Dit is een (zoals je ziet) Nederlandstalig weblog met voornamelijk dito links. Overigens staan er genoeg leuke buitenlandse links in de favorieten van mijn browser, om je vraag/opmerking te beantwoorden.

Araglin, - 04-02-’06 23:10

Joe Meek is love!

Uiteraard heb ik de vier cd-box allang en ben ik recentlijk op zoek gegaan naar de heruitgave van “I hear a new world” want dat album is ook op ceedee verschenen een paar jeer geleden. Fantastische muziek maakte Joe Meek.

Godpipo, (URL) - 05-02-’06 00:14

Bezoek allemaal mijn log http://www.l-rs.org met de leukste links en de lekkerste mokkels!

Lars, - 06-02-’06 22:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.