Nynke Laverman (door: Eva)

De vrouw pakt me bij mijn arm en kijkt me bewonderend aan. 'Mag ik een handtekening van je? Wat heb je prachtig gezongen!' Ik glimlach en wijs naar de echte Nynke die een eindje verderop staat. Mocht ik ooit mislukken in mijn loopbaan, dan kan ik altijd nog als look-a-like door het leven - hoewel ik minstens een halve meter langer en breder ben... Prachtig gezongen heeft ze zeker, afgelopen zaterdag in het Amsterdamse Rozentheater. Nynke Laverman, het Friese fadofenomeen. In 2003 kwam haar debuut-cd 'Sielesalt' uit, waarop ze in het Fries vertaalde teksten van Slauerhoff combineert met de melancholische Portugese fadomuziek. Een originele en bijzondere combinatie. Het leverde haar echter wel het predikaat met de drie FFF-en op. Maar Nynke is niet van plan om voort te borduren op haar fado-succesnummer.

In haar nieuwe programma 'De Maisfrou' staat ook Argentijnse en Mexicaanse muziek op het menu. De Maisfrou is in feite de oude wijze vrouw van de Azteken, een archetype uit de Indianenmythologie. Zij is de vrouw die alles al doorstaan heeft, een voorbeeld voor de jonge generatie. Met prachtige liedjes, van heel ingetogen en kwetsbaar tot uitbundig en hartstochtelijk, bezingt Nynke Laverman het leven van de Maisfrou. Deze verhaallijn, de theaterachtergrond van Nynke en de uitstekende muzikanten met hun authentieke en bijzondere instrumenten maken van dit programma zoveel meer dan alleen een concert. Nynke weet de bezieling en het 'langstme' (verlangen) zo goed over te brengen dat ik hier en daar wel een traantje moest wegpinken...

Tot eind mei tourt Nynke langs de Nederlandse theaters; zie haar website voor meer informatie.

peter Zondag 05 Februari 2006 at 1:48 pm | | concerten

twee reacties

Hoi, ik herken het! Het was prachtig, heel bijzonder. Ik vind haar heel ingetogen en tegelijkertijd kan ze met haar liederen van de maisfrou heel heftig zijn.Ik had geluk dat ik die avond dat ingelaste concert van haar kon bezoeken.Die avond zal me lang bijblijven.

Ans, (E-mail ) - 11-02-’06 22:25

Hoi mam, had je door dat ik dit stukje geschreven heb? ;-) Fijn dat je er zo van genoten hebt, ik vond het zelf ook een erg mooi concert! En erg gezellig met jou

Eva, - 12-02-’06 15:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.