Johannes R. Köhler

In een schemerig hoekje van The Music Store stond een bak met aanbiedingen. Goed nieuws, want als grote muziekwinkels aan het stunten slaan, gaat het vaak om cd's die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Een morsige jongeman was met worstenvingertjes door de bak aan het roeren en ik wachtte netjes mijn beurt af. Het aanbod was jammer genoeg niet al te best: matige dance-verzamelaars, piratenartiesten en albums van alweer vergeten Idols-deelnemers. Ik had de moed al bijna opgegeven, toen ik op 'Seeletau' (uit 1995) van Johannes R. Köhler stuitte, klaarblijkelijk het zesde deel in zijn 'Musik zum Streicheln'-serie. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar het hoesje zag er alleraardigst uit (een stemmige condoleance-achtige foto van een of andere bloeiende plant) en de toevoeging ''mit den Münchener Symphonikern' beloofde veel goeds.

Köhler bleek tot mijn grote verrassing authentieke easy listening te maken: rustig voortkabbelende deuntjes, met heel veel violen. Dankzij instrumenten als panfluit en mondharmonica zijn echo's van met name Gheorghe Zamfir en Toots Thielemans nooit ver weg en de twaalf tracks op 'Seeletau' (met welluidende titels als 'Nimm mich bei der Hand', 'Komm mit auf den Regenbogen' en 'So lieb, so zart') stromen als een lieflijk bergbeekje de speakers uit. Of: - anders verwoord - je gaat spontaan op zoek naar de menukaart en bestelt alvast een mandje met stokbrood als voorafje. In tegenstelling tot de meeste van zijn genre-genoten brengt Köhler geen covers, maar zijn eigen mierzoete en uiterst voorspelbare composities ten gehore.

Köhler begon zich pas op zijn veertigste serieus voor muziek te interesseren; hij schreef zich in aan de Hogeschool voor Muziek in Würzburg, en rondde na zijn zes jaar zijn studie af. Na de dood van zijn hond Amélie (ik verzin dit niet), sloeg hij aan het componeren en werden de wortels gelegd van zijn 'Musik zum Streicheln'-serie. Volgens Köhler beschikt zijn muziek over helende krachten: "Sie ist wie eine musikalische Seelensprache und erschließt dem Hörer eine völlig neue Empfindungswelt, die ihm seine Seele öffnet. Besonders erfolgreich wird sie in vielen Bereichen medizinisch-therapeutisch eingesetzt und sie ist wie eine "klingende Medizin" für die Seele." Nu valt dit allemaal wel mee, en maak je vooral een bus bejaarden ontzettend blij met zijn muziek. Opvallend is dat de opbrengst van elk album volledig is bestemd voor een goed doel. Köhler heeft al duizenden euro's bij elkaar gespeeld en kreeg onder andere van voormalig bondspresident Richard von Weizsäcker een 'Bondesverdienstkreuz' opgespeld en ook UNICEF en het Rode Kruis hebben de componist meerdere malen van eremetaal voorzien. Zelfs Bill Clinton, Helmut Kohl en Michail Gorbatschow schijnen hem een bedankbriefje te hebben gestuurd.

Ik heb geen flauw idee hoe populair Köhler daadwerkelijk is in Duitsland, of hij nog steeds muziek maakt en hoe hij in zijn levensonderhoud voorziet als hij al zijn cd-opbrengsten weggeeft – op internet is (afgezien van deze site) verdacht weinig informatie te vinden. Ik duik er nog eens wat dieper in... Luister intussen naar 'Mit dir bin ich immer jung' om eens kennis te maken – let op: deze track kan plaatsvervangende schaamte veroorzaken. Je moet, zoals wel vaker bij dit soort muziek, even een grens door en jezelf toestaan om gewoon ontspannen mee te wiegen - als je de gordijnen sluit, ziet niemand je.

Mocht je overigens het mailadres van Köhler op het spoor komen, stuur hem gerust een berichtje. Regelmatig ontvangt hij brieven van fans (zo lees ik in het cd-boekje) die hem bedanken voor de manier waarop zijn muziek "dem Schönen wieder Raum in meinem Herzen gibt". Het boekje besluit met: "Johannes R. Köhler ist glücklich wenn er solche Briefe liest."

peter Maandag 06 Februari 2006 at 11:18 pm | | interessant

Eén reactie

Ik ben al een poosje op zoek naar meer muziek van deze componist. Is de naam Jean Cooler (‘sOrchestra) een synoniem voor zijn naam.
Wie kan mij vertellen waar ik meer muziek kan te pakken krijgen.
Bedankt

Jan van Os, (E-mail ) - 01-08-’08 21:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.