Jim Jones

Aanvankelijk was er niet zoveel mis met People's Temple. De beweging, opgericht in de jaren vijftig door dominee Jim Jones, bekommerde zich om arme burgers, minderheden, drugsverslaafden en daklozen en probeerde hen zoveel mogelijk te helpen. Dankzij hun liberale en progressieve denkbeelden trok de People's Temple veel nieuwe leden aan en iedereen leefde nog lang en gelukkig. Althans, dat was het beeld dat Jim Jones naar buiten bracht.

Er doken namelijk steeds vaker hardnekkige geruchten op dat de dominee behoorlijk in de war was. Zo zou Jones denken dat hij de Messias was en met iedereen (jong en oud, man en vrouw) het bed induiken. Verder was hij verzot op het hardhandig straffen van zijn volgelingen en hield hij er nogal bizarre rituelen op na. Om aan alle geruchten te ontsnappen, trokken de dominee en zijn ruim 800 volgelingen begin 1974 naar Guyana, waar ze een eigen leefgemeenschap op poten zetten: Jonestown. En hier begonnen de zaken behoorlijk uit de hand te lopen.

Een ongeruste Leo Ryan, Amerikaans congreslid, kwam in november 1978 met enkele journalisten polshoogte nemen. Aangekomen in Jonestown leek er niets aan de hand: iedereen was vrolijk, zong liedjes en 's avonds werd er gezellig gebarbecued. De avond voor zijn vertrek, kreeg Ryan echter stiekem briefjes in handen gedrukt van volgelingen die hem smeekten hen te bevrijden uit deze 'hel op aarde' en gedetailleerd beschreven welke gruwelijkheden er plaatsvonden.

Jones ontdekte dat Ryan op de hoogte was van de werkelijke gang van zaken, en besloot hem (en de meegereisde journalisten) te laten vermoorden. Een dergelijke daad is natuurlijk vragen om problemen, en hoewel Jones op het randje van waanzin balanceerde, realiseerde hij zich dat het binnen de kortste keren zou krioelen van de FBI-agenten. Nadat Jones zich er die volgende dag van had vergewist dat Ryan inderdaad was vermoord, beval hij zijn volgelingen een glas limonade met cyanide op te drinken. Wie weigerde, werd neergeschoten of kreeg een cyanide-injectie. Jones joeg, nadat al zijn volgelingen levenloos om hem heen lagen, uiteindelijk een kogel door zijn eigen hoofd.

Goed, een lang verhaal, want waar het me eigenlijk om ging: in 1973 nam het People's Temple Choir een gospelalbum op, 'He's Able'. De lp bevat 11 vrolijke en bij vlagen opzwepende gospelliedjes, met titels als 'Walking With You Father', 'Hold On Brother', 'Down From His Glory' en 'Because Of Him'. Het wordt allemaal een beetje wrang en sinister als je beseft dat de meeste van de koorleden vijf jaar later om het leven zouden komen, vermoord door een paranoïde gek. In 1999 werd het album opnieuw uitgebracht door Grey Matter Records. Opvallend was de bonustrack op deze re-release, een geluidsfragment van Jim Jones, opgenomen vlak voordat hij zijn volgelingen de dood in joeg. Jones raaskalt in de track 'Mass Suicide, Part 1' als een krankzinnige en roept aan het slot van het nummer: "kill them if they come!" Bizar. Wie meer van deze fragmenten wil horen, kan terecht bij The Internet Archive, waar de cassette in zijn geheel is te beluisteren. O, en voor ik het vergeet: download een vinyl-rip van 'He's Able' via Rapidshare (49 MB, inclusief de bonustrack).

Met dank aan Godpipo voor de tip en WFMU's Beware of the Blog en Wikipedia voor de aanvullende informatie.

peter Donderdag 09 Februari 2006 at 10:19 pm | | weird

Eén reactie

Wonderlijk. Ik heb mijn tijd weer zitten verdoen met het luisteren naar de ‘onder zijn stoel opname’. Wat wel opvalt is het grote contrast met de ‘bonus track’. Op de bonustrack klinkt hij inderdaad behoorlijk waanzinnig, terwijl hij op de ‘stoeltape’ redelijk cohrent en rustig praat, binnen zijn eigen waanzinnige wereldbeeld, dat wel.

yak, (E-mail ) (URL) - 10-02-’06 17:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.