Venom

Het Engelse Venom gaat niet de muziekgeschiedenis in dankzij hun doorwrochte composities of ingenieuze songteksten - de groep deed het simpelweg anders op het juiste moment. Venom werd eind jaren zeventig opgericht in Newcastle en ging aanvankelijk door het leven als Oberon. De naam werd al snel veranderd in Venom. Zanger/bassist Conrad 'Cronos' Lant, gitarist Jeff 'Mantas' Dunn en drummer Tony 'Abaddon' Bray combineerden de rauwe rock van met name Motorhead met de visuele aantrekkingskracht van Kiss en de logge, onheilspellende klanken en duistere songteksten van Black Sabbath.

In 1981 zag hun debuut 'Welcome to Hell' het licht, dat klonk zoals een metal-album nog nooit had geklonken. De groep leek wel totaal onvoorbereid een studio te zijn ingeslingerd, zo van: daar staan de instrumenten en in de hoek een krat bier, maak maar even een ommetje over het kerhof om inspiratie om te doen; morgen moet alles klaar zijn. De 13 tracks rammelen aan alle kanten; drummer Abadonnen lijkt wel op kartonnen dozen te meppen, Cronos is kennelijk zijn keelpastilles vergeten mee te nemen, gitarist Mantas heeft vooral haast en de teksten over satanisme en uiteenlopende macabere zaken zijn behoorlijk over de top en werken vooral op de lachspieren (of je moet 15 zijn en je ouders de stuipen of het lijf willen jagen). Maar toch: 'Welcome to Hell' wist juist dankzij de primitieve sound en het enthousiasme te overtuigen.

Opvolger 'Black Metal' (uit 1982) was eveneens een aanslag op de trommelvliezen en nog minder subtiel (het titelnummer begint bijvoorbeeld met een ronkende kettingzaag). Hoewel Venom commercieel niet succesvol was, bleek de groep aan de wieg te staan van alle extreme metalsubgenres die later zouden volgen. Sterker nog: de titel van het tweede album werd zelfs de benaming van een genre. Venom bracht in gestadig tempo nieuwe albums uit ('At War With Satan' en 'Possessed' uit respectievelijk 1983 en 1985), die door de fans werden verslonden, maar door critici de grond ingeboord.

Midden jaren tachtig werd Venom ingehaald door de NWOBHM (new wave of british heavy metal, met vaandeldragers als Iron Maiden en Def Leppard) en na de tournee 'Eine kleine Nachtmusik' (en de gelijknamige cd uit 1985) besloot Mantas de handdoek in de ring te gooien. Het zou een periode inluiden waarin het ene na het andere nieuwe bandlid werd ingelijfd, om net zo snel weer op straat te belanden; in feite was Abaddon de enige constante factor in Venom.

En tegen die tijd was ook mijn aandacht behoorlijk verflauwd; de albums (al dan niet in originele bezetting) die later verschenen, heb ik nooit beluisterd. Vooral ook omdat na het vertrek van Cronos het duistere gehalte naar beneden duikelde en Venom begon te zingen over ridders, draken en andere uitgekauwde fantasy-onderwerpen. Het schijnt later weer goed te zijn gekomen, maar ik blijf liever hangen bij 'Welcome to Hell' en laat alle reünies aan me voorbijgaan? Luister naar 'Angel Dust' (link beperkt houdbaar), afkomstig van het debuut uit 1981.

peter Zaterdag 11 Februari 2006 at 8:11 pm | | flashback

Eén reactie

Beste Arnold, In mijn herinnering werd Venom niet ingehaald door de NWOBHM, maar maakte ze er deel van uit. Venom werd pas voorbijgestreeft door de eerste trash en speed metal bands die daar vlak na kwamen. Voivod, Bathory, Metallica (hoewel dat eigenlijk een tijdgenoot was), Sodom, Kreator, en vooral Slayer. Bands die op dat moment druk waren de NWOBHM in te halen. :) Ik kan me nog wel goed herinneren dat de gemiddelde Iron maiden fan destijds weinig ophad met Venom. Ze hadden in die tijd al Dark Funeral moeten hebben! :D
Overigens, als je je wil verdiepen in (nu) obscure metal bands, die destijd helemaal het heertje waren: Ga eens achter Raven en Exciter (van Heavy metal maniac) aan. Vooral Raven is interessant omdat die helemaal te woepie waren begin jaren 80, een commerciele knieval maakten, hard op hun bek gingen, en een comeback probeerden, toen de trash en deathmetal bands als paddestoelen uit de grond kwamen. Het is sindsdien nooit meer wat met ze geworden, maar ze schijnen nog steeds te bestaan.
He, wat lul ik weer veel. Ik kan zelf wel een weblog beginnen! :)

Kratarknathrak, - 11-02-’06 22:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.