Histoire d'O

In 1954 veroorzaakte de Franse schrijfster Pauline Réage een schandaal met 'Histoire d'O'. In deze roman beschrijft Réage de lotgevallen van de jonge en succesvolle fotografe O, die door haar vriend René wordt geïntroduceerd in de wereld van het sadomasochisme. Aanvankelijk heeft ze zo haar twijfels, maar ze krijgt de smaak al snel te pakken. Als ze ene sir Stephan ontmoet, gaat op een zekere manier haar droom in vervulling en ondergaat ze alle mogelijke vernederingen die je maar kunt bedenken.

Pas in 1998 werd bekend dat Pauline Réage een pseudoniem was van de schrijfster Dominique Aury, dat weer een pseudoniem was van Anne Declos, jarenlang de maitresse van de Franse literator Jean Paulhan. Meer informatie over de roman vind je bij Het Parool, dat 'Histoire d'O' enige tijd geleden uitgaf in zijn serie 'Verboden boeken'. In 1975 zag de eerste verfilming het licht door regisseur Just Jaeckin en met Corinne Cléry (bekend van haar rol in Moonraker) als O. De muziek werd verzorgd door Pierre Bachelet (1944-2005), een bekende Franse regisseur, componist en zanger, die tevens meewerkte (muzikaal dan) aan de diverse Emanuelle-films.

Ruim dertig jaar na dato zorgt de 'Histoire d'O'-soundtrack nog steeds voor een wazige softfocus-glans; de 14 tracks houden het midden tussen relaxte instrumentaaltjes (met af en toe wat ijl gemurmel van een zangeres) en lichtelijk overspannen jaren zeventig-filmmuziek. Het blijft allemaal onschuldig; opgewonden gehijg of het kletsen van een zweep blijft achterwege. Vreemde eend in de bijt is het hysterische rocknummer 'She's a lady' - ik kan me niet meer voor de geest halen of deze track ook daadwerkelijk de film heeft gehaald.

Download de soundtrack via Rapidshare. Het gaat om een vinyl-rip (zo'n 30 MB), dus inclusief authentiek en sfeerverhogend gekraak en geknetter. (Met dank aan muzieklog Lellebelle.)

peter Vrijdag 17 Februari 2006 at 11:42 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.