Yellow Magic Orchestra

Kraftwerk is ontegenzeggelijk de belangrijkste elektronische groep uit de muziekgeschiedenis. Op eerbiedwaardige afstand van deze Duitse pioniers volgt het Japanse Yellow Magic Orchestra (YMO). Terwijl Kraftwerk overkwam als een onverzettelijke berg van stoïcisme, viel YMO op dankzij hun uptempo en humoristische electro-pop.

De groep werd in 1978 opgericht door Ryuichi Sakamoto (die eigenlijk bezig was met zijn eerste solo-album), Yukihiro Takahashi en Haruomi Hosono. De twee laatstgenoemden hadden hun sporen in de Japanse popmuziek al ruimschoots verdiend; drummer Takahashi timmerde solo aan de weg en maakte deel uit van de avant-gardistische rockgroep Sadistic Mika Band, terwijl bassist Hosono bekend was als producer en al vier albums had uitgebracht.

In 1978 verscheen het debuut 'Yellow Magic Orchestra', dat gevuld was met springerige (en bij vlagen wat rammelende) elektronica, energiek drumwerk en vooral een heleboel futuristische bliepjes ontleend aan computerspelletjes. Opvolger 'Solid State Survivor' (1979) was een grote stap voorwaarts. De groep zong in het Engels (de Beatles-cover 'Day Tripper' is hilarisch) en het speelplezier spatte van de acht tracks af. 'Xoo Multiplies' (1980) was dan weer een tegenvaller; op het album worden humoristisch bedoelde intermezzo's en jingles afgewisseld met typische YMO-nummers (waaronder twee verschillende covers van 'Tighten Up' van Archie Bell & the Drells).

Met 'BGM' (oftewel 'Background Music') en vooral 'Technodelic' (beide verschenen in 1980) sloeg YMO aan het experimenteren en werd de basis gelegd voor latere genres als intelligent techno en minimal house. Twee jaar later ontpopte YMO zich met 'Naughty Boys' (1983) tot de ultieme Japanse popgroep. Het album bevatte voor het merendeel Japanstalige popliedjes (waaronder het prachtige 'Kimi Ni Mune Kyun'), waarmee YMO een compleet nieuwe doelgroep aanboorde – lees: gillende Japanse schoolmeisjes. Op het hoogtepunt van hun roem besloten Sakamoto,Takahashi en Hosono de handdoek in de ring te gooien en zich te richten op een solocarrière. Met name Ryuichi Sakamoto was (en is) uitermate succesvol en onder meer verantwoordelijk voor de soundtracks van 'Merry Christmas Mr. Lawrence' (met de hit 'Forbidden Colours') en het met een Academy Award bekroonde 'The Last Emperor'. In 1993 vond, tot grote vreugde van de fans, een eenmalige YMO-reünie plaats, en verscheen het comeback-album 'Technodon'.

Goed, genoeg geleuterd. Luister naar 'Behind the Mask' (link is beperkt houdbaar), afkomstig van 'Solid State Survivor' uit 1979. De echte fans doe ik veeleer een plezier met de bootleg 'Live in Rotterdam, 21 oktober 1980' (via Rapidshare: deel 1 en deel 2). De geluidskwaliteit is niet al te best en de vocalen komen nauwelijks boven de muziek uit, maar de concertregistratie laat wel horen hoe innovatief YMO bezig was begin jaren tachtig.

peter Zaterdag 18 Februari 2006 at 2:10 pm | | flashback

zes reacties

Verrek, Ar’, wat zit jij toch vaak akelig dicht tegen mijn muzieksmaak aan. Kraftwerk, YMO en – in mijn geval – de Belgen van Telex…
Maar jouw muzieksmaak kan mij soms ook de gordijnen injagen. Dimmu Borgir? James Last?
Misschien kan ik jou eens de gordijnen injagen met jouw en mijn jeugdhelden: wat vind je van het album “Video game music” van Haruomi Hosono, een collectie nagespeelde vintage-video-games zoals PacMan, PolePosition en Galaga.
(ik wou dat ik een manier wist om je ‘m te bezorgen, maar ik heb ‘m alleen op vinyl. Eigenlijk hilarisch: hoogtechnologische muziek op een krakkemikkige drager)

arnel, (E-mail ) (URL) - 20-02-’06 10:43

Ah! Ik heb diverse solo-albums van Hosono, maar deze nog niet… Ik ga eens op zoek! Overigens is Hideki Matsutake (die meewerkte aan YMO en onder de naam Logic System ook solo aan de weg timmerde) eveneens zeer aan te raden. Het Belgische Telex is zwaar onderschat, en zeker de moeite van een logje waard… Dank voor het weer in herinnering brengen! Ik zal overigens mijn best doen om je vaker de gordijnen in te jagen… ;-)

Araglin, - 20-02-’06 10:50

Ik ben een keer bij een concert van YMO geweest in Rotterdam in 1980 in Het Venster.
Waarschijnlijk zijn de opnamen die je aangeeft daarvan afkomstig. Helaas is de uploader verdwenen. Heb je deze files zelf nog ergens. Zou ik erg leuk vinden om ze eens te horen.

Wim Schiereck, (E-mail ) - 07-10-’06 12:14

he schrijf je dat gewoon over van allmusic of zo?

art, - 02-01-’07 22:58

Ja, ik schrijf alles over. Even kopi?ren, door Babelfish gooien en hop, weer een stukje!

Araglin, - 03-01-’07 00:02

Goh,ik heb ze nog gezien in Lantaren Venster met een 54k computertje.
Geweldig was dat,ik had al lp’s van ze,en heb ze nog.Search regelmatig de p2p voor rariteiten,ik wist niet dat er een bootleg van Rdam bestond.
jammer dat ze na Technodelic geen zin meer hadden voor het westen.Dat was zeker een geweldige avantgadisties album.Ik draai het regelmatig en vind dat nog zeer hedendaags klinken.
Magic!

Pablo, (E-mail ) - 29-06-’07 19:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.