Lupercalia

Lupercalia behoort misschien wel tot een van de best bewaarde muzikale geheimen uit Italië. De groep werd begin 1999 opgericht door gitarist Riccardo Prencipe en violist Pierangelo Fevola. Beiden hadden een voorliefde voor muziek uit de renaissance, en deze fascinatie resulteerde in augustus 1999 in het in eigen beheer uitgebrachte album 'Les Nuits des Samain'. Het World Serpent Distribution-label toonde belangstelling voor het duo en een jaar later verscheen de instrumentale cd 'Soehrimnir'. In 2001 voegde sopraan Claudia Florio zich bij Lupercalia, en ging de groep op een Europese tournee. Medio 2001 werd begonnen met de opnames van 'Florilegium'. Dit album liep de nodige vertraging en zag pas enkele maanden geleden officieel het licht. Reden genoeg om eens een praatje te maken met Riccardo Prencipe.

Vruchtbaarheid

Lupercalia was de naam van een Romeins festival dat jaarlijks op 15 februari plaatsvond bij de grotten van Lupercal, en waarbij Faunus, de god van vruchtbaarheid en bossen, werd geëerd. De groep Lupercalia heeft echter weinig van doen met heidense rituelen of paganisme. "Onze groepsnaam verwijst niet naar enige vorm van religie", vertelt Prencipe. "We hebben voor de naam 'Lupercalia' gekozen vanwege de onderliggende betekenis van 'vruchtbaarheid', ook op het gebied van muziek. We zijn van mening dat zowel de huidige muziekscène als de muzikanten behoefte hebben aan meer inspiratie. De wereld zou zijn ogen eens moeten openen en kopers zouden muziek moeten ondersteunen die gemaakt is door geïnspireerde artiesten. Op deze manier wordt het grote publiek niet gedwongen om naar bepaalde muziek te luisteren, maar zouden ook andere artiesten en muziek aan bod komen."

Zelf luistert Riccardo naar authentieke middeleeuwse muziek. "Ensembles als Micrologus (uit Umbria), Modo Antiquo (uit Florence) en Chominchamento de Gioia (uit Rome). Zij spelen muziek uit de elfde tot de vijftiende eeuw, met oude instrumenten, waarbij ze zich laten inspireren door originele partituren - dat is wat ik pas echt middeleeuws noem!"

Bezettingswisselingen

De bezetting van Lupercalia was de afgelopen tijd behoorlijk aan verandering onderhevig. Violist en oprichter Pierangelo Fevola leek te zijn vervangen door Gianluca Uccio, die op zijn beurt plaats maakte voor Edo Notarloberti.  Riccardo legt uit hoe de vork precies in de steel zit. "Lupercalia werd op-gericht in 1999 als een instrumentaal duo door Pierangelo en mezelf. Na ons eerste album 'Soehrimnir' kwam Claudia Florio bij de band en besloten we om muziek te maken met een sopraan. Pierangelo kon zich niet vinden in deze nieuwe muzikale richting en verliet Lupercalia - we zijn overigens nog steeds goede vrienden. Gianluca Uccio was vervolgens onze nieuwe violist en met zijn hulp hebben we 'Florilegium' opgenomen. Tijdens optredens staat Giovanni Borrelli of Edo Notarloberti ons terzijde. Gianluca helpt ons alleen in de studio, en hopelijk zal hij dit ook blijven doen."

Vertraging en nog eens vertraging

Lupercalia bestaat nu zo'n vijf jaar, maar is met 'Florilegium' pas toe aan het tweede, volwaardige album. Waarom duurde het zo lang om met een album op de proppen te komen? "De ontzettende vertraging had te maken met ons voormalige label World Serpent", verontschuldigt Riccardo zich. "Het album was nota bene al gereed sinds de zomer van 2002! World Serpent vertelde ons erg tevreden te zijn over 'Florilegium', dus we gingen er van uit dat het album snel zou worden uitgebracht. Een jaar later kregen we echter te horen dat World Serpent nog niet wist wanneer 'Florilegium' zou worden uitgebracht. We besloten om vijf promo's naar vijf verschillende labels te sturen, onder meer naar Prikosnovenie en Cold Meat Industry. Prikos toonde interesse, maar de onderhandelingen vielen na verloop van tijd stil. CMI had intussen het Portugese label Equilibrium getipt, en na diverse gesprekken besloten we met hen in zee te gaan. Equilibrium heeft bovendien onze website in een nieuw jasje gestoken en 'Florilegium' voorzien van nieuw artwork. Ons nieuwe album is niet alleen een genot om naar te luisteren", grijnst Riccardo, "maar ook om naar te kijken!"

Analoog en digitaal

'Soehrimnir' en 'Florilegium' verschillen als dag en nacht van elkaar, en niet alleen vanwege de inbreng van Claudia Florio. Het eerstgenoemde album klinkt wat ruwer, terwijl het nieuwe album amper valt te herkennen als Lupercalia.  "Soehrimnir is opgenomen met een totaal ander idee in ons achterhoofd", legt Riccardo uit. "World Serpent vroeg ons om een niet al te gepolijst album wat betreft productie, maar wel met een authentieke sound. Dus we namen het album op met analoge apparatuur, zonder later nog aan de opnames te sleutelen. 'Florilegium' daarentegen is geheel digitaal opgenomen, en natuurlijk zorgt Claudia ook voor een frisse wind. Toen ik haar voor het eerst ontmoette kon ik niet geloven dat iemand die zo slank en fragiel is zo'n ontzettende keel op kon zetten! Het enige achterliggende concept bij de totstandkoming van Florilegium is dat kunst en wetenschap een en hetzelfde kunnen zijn."

arnold Maandag 01 November 2004 at 12:22 am | | bio

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.