Hugo Montenegro

Nu zou je als componist met de nek worden aangekeken, maar in de jaren zestig was het de normaalste zaak ter wereld om jezelf toe te leggen op andermans composities. En dat is precies wat Hugo Montenegro (1925-1981) heeft gedaan. De reden waarom hij niet in de vergetelheid is geraakt, zoals het merendeel van zijn tijdgenoten, is dat Montenegro de covers naar zijn hand wist te zetten door regelmatig een onverwacht scheutje funk of rock toe te voegen.

Montenegro werd geboren in 1925 en na zijn diensttijd in de Amerikaanse marine studeerde hij compositieleer in Manhattan. Montenegro was actief in diverse schoolorkesten en werd opgemerkt door André Kostelanetz, een hoge pief bij Columbia Records, die hem een baan aanbod als arrangeur en orkestleider. Montenegro werkte samen met onder andere Harry Belafonte en midden jaren vijftig bracht hij zijn eerste solo-albums uit, gevuld met easy listening-covers en eigen composities. Eind jaren zestig begon hij met het schrijven van filmmuziek. Zijn grote doorbraak kwam met een opmerkelijke versie van Ennio Morricone's 'The Good, the Bad and the Ugly', dat door Montenegro grondig was verbouwd. Hij bouwde voort op zijn succes door een aantal goed verkopende albums met bekende filmdeuntjes uit te brengen.

Zijn populariteit stelde hem in staat om zijn eigen gang te gaan en in 1969 maakte hij daar grondig misbruik van op zijn album 'Moog Power' (inclusief een prachtige hoes!), waarop in die tijd bekende hits werden overgoten met een futuristisch synthesizersausje. Montenegro wist zich grotendeels in te houden; de songs blijven herkenbaar (dus met zang), hoewel het soms wel wat manisch klinkt, zoals in de medley 'Hair/Aquarius' en het met psychedelische filters overladen 'Dizzy'. Zijn eigen compositie 'Moog Power' is overigens bijzonder funky. Vanzelfsprekend is dit album alleen bij de betere lommerd op de kop te tikken, of via het onvolprezen internet natuurlijk. Meer info op Space Age Pop.

peter Maandag 20 Februari 2006 at 11:54 pm | | weird

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.