Sergej Rachmaninov

Sergej Rachmaninov (1873-1943) was een romanticus in hart en nieren. Hij groeide op in Sint Petersburg, waar hij ook het conservatorium doorliep. Zijn eerste symfonie uit 1895 flopte gigantisch tijdens de première. Niet omdat het zo'n slecht stuk was, maar omdat dirigent Glazoenov dronken voor het orkest stond. De vernietigende recensies hadden een grote impact op Rachmaninov: hij kreeg een zenuwinzinking, werd depressief en kon geen noot meer op papier te krijgen. Na een hypnosebehandeling door dr. Nikolai Dahl vloeide prompt zijn tweede pianoconcert uit zijn pen, dat wordt beschouwd als zijn beste werk. Rachmaninov droeg het concert dan ook op aan Dahl - als ik de hypnotiseur was geweest, had ik dit ook sublimaal ingeprent...

Maar in ieder geval: zijn carri?re stond weer op de rails. Rachmaninov dirigeerde aan het beroemde Bolsjoi-theater, tourde door Europa en in 1909 ondernam hij zijn eerste reis naar Amerika, waar hij zich in 1934 definitief vestigde. Sergej was een briljant pianist en schreef veel van zijn beroemde (en uiterst complexe) pianoconcerten voor zichzelf, zodat hij de bink kon uithangen op feesten en partijen (bij wijze van spreken dan).

Ik ben echter vooral fan van Rachmaninovs symfonieën, en met name van 'The Isle of the Dead'. Dit werk uit 1909 is geïnspireerd door het gelijknamige, sfeervolle schilderij van Arnold Bocklin (hier een afbeelding), waarop dodenveerman Charon naar een desolaat en dreigend eiland dobbert. De muziek van Rachmaninov past wonderwel bij het schilderij; je voelt het zwarte water bijna over je bootje klotsen, en naarmate je het dodeneiland nadert, zwellen de violen aan en het 'Dies Irae'-motief maakt het helemaal af. Luister zelf: 'The Isle of the Dead, opus 29' (link is zeer beperkt houdbaar).

peter Woensdag 22 Februari 2006 at 12:09 am | | klassiek

Eén reactie

ik heb er niks aan gehad(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)(devil)

klaas, - 06-03-’08 21:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.