Zwarte Poëzie

Via Ongekend Talent (een website waarop onbekende Nederlandse bandjes zich kunnen presenteren), stuitte ik op Zwarte Poëzie, een wave-project van de jonge Utrechtenaar Edwin van der Velde en Sanne Korf. De invloeden van The Cure, Joy Division en Doe Maar liggen er duimendik bovenop, en gelukkig geeft Van der Velde dat ook grif toe. Op hun minimalistisch vormgegeven website is de demo 'Andere fantasie' te downloaden (zip-bestand van zo'n 15 MB), die best wel aardig klinkt - zeker voor een eerste demo.

Zwarte Poëzie maakt maakt wave zoals The Cure in hun begindagen, of liever gezegd: zoals je je herinnert dat de muziek van Robert Smith klonk begin jaren tachtig: nerveuze gitaarloopjes, een pompende bas en energieke drums. Verrassend genoeg zingt Van der Velde in het Nederlands, waardoor het duo opvalt in de grijze massa. De demo bevat drie tracks: 'Sjans', 'Spookhuis' en 'Misschien morgen wel'. De eerste twee nummers klinken overduidelijk als The Cure, hoewel de verveling iets te snel toeslaat en vooral 'Sjans' tekstueel nogal simpel overkomt (''Ik heb een oogje op jou / Als ik morgen wakker word dan naast jou''). Prijsnummer en reden van deze entry is 'Misschien morgen wel', een sfeervol nummer met gruizige geluidseffecten, traag voortrollende drums en ijle, lichtelijk overstuurde synthesizers.

Tijdens het luisteren kreeg ik gelijk zin om mijn zwarte puntschoenen van zolder te halen en op een drafje naar de dichtstbijzijnde batcave te hollen. Wie zich overigens geroepen voelt om Clan of Xymox naar de kroon te steken, is van harte uitgenodigd: Zwarte Poëzie is hard op zoek naar een drummer en een toetsenist.

peter Donderdag 23 Februari 2006 at 9:20 pm | | overig

Eén reactie

Wat nou Edwin v/d Velde een Utrechtenaar, het is gewoon een vuile DRENTH!!!!!

Chris, (E-mail ) - 21-08-’07 14:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.