Bröselmaschine

Het Duitse Bröselmaschine markeert de overgang tussen de akoestische folk uit de jaren zestig en de krautrock-rage die in de jaren zeventig Duitsland in zijn greep had. Met een beetje fantasie kun je de groep dus scharen onder de noemer 'krautfolk'.

Spil in Bröselmaschine was de begenadigde gitarist Peter Bursch, die de groep in 1968 oprichtte. Begin jaren zeventig leefden de Bröselmaschine-leden gezellig bij elkaar in een commune in Duisberg en met hun naar zichzelf vernoemde debuutalbum openden ze de deur naar de wereld van de 'kosmische Musik'. Albumopener 'Gedanken' is een rustig nummer met akoestische en elektrische gitaar, fluit en romantische teksten (Engels met een Duits accent) en na de Schotse evergreen 'Lassie' en 'Guitarrenstuck' dreig je halverwege het album in een vredige slaap te sukkelen. Met 'The Old Man's Song' begint het interessant te worden, dankzij een wahwah-gitaartje, lichte tablas-percussie en uitgebreid gepiel en gefreak op een gitaar. Hoogtepunt van het album is het ruim negen minuten durende 'Schmetterling': sitar en fluit zorgen voor een Oosterse sfeer, Bursch speelt gitaar of zijn leven ervan af hangt en mysterieuze mellotronklanken maken het geheel af. Prachtig! In afsluiter 'Nossa Bova' (geen spelfout) wordt het gas weer wat teruggenomen.

Het album werd geen groot succes, en in 1972 hief de groep zichzelf op en vertrokken enkele bandleden naar India. Drie jaar later blies Bursch Bröselmaschine nieuw leven in, nu onder de naam 'Peter Busch und die Br?selmaschine' en met de hulp van Guru Guru-leden Mani Neumeier en Roland Schafer. Begin jaren negentig verscheen het  Bröselmaschine-debuut op cd, maar dit betrof slechts een kleine oplage. En wederom biedt het internet uitkomst: beluister het album via Rapidshare. (Met dank aan de Krautrock Album Database en 8 Days in April.)

peter Donderdag 23 Februari 2006 at 11:44 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.