Akiko Yano

Borstcrawlend door de onvoorspelbare getijdenstroom van het internet belandde er opeens een album van de Japanse zangeres Akiko Yano op mijn harde schijf. Haar naam deed vaag een belletje rinkelen in mijn stoffige bovenkamer, en na enig nadenken wist ik het weer: ze had iets te maken met Yellow Magic Orchestra, de Japanse supersynthband (zie deze entry).

Na een bezoek aan haar website was ik helemaal op de hoogte. Akiko is een beroemdheid in Japan en bracht op 21-jarige leeftijd haar eerste album 'Japanese Girl' uit, waarmee ze direct tot het tieneridool schopte. De leden van YMO namen haar mee op tournee, werkten mee aan haar albums en in 1982 trouwde ze met Ryuichi Sakamoto (om in 2002 van hem te scheiden, maar dit terzijde). Ze werkte samen met bekende musici als Thomas Dolby, Pat Metheny en The Chieftains, was live te bewonderen op onder meer het Montreux Jazz Festival en speelde voor uitverkochte zalen in Amerika -  volgens de biografie op haar site dan.

Akiko heeft inmiddels een lijvig oeuvre op haar naam staan van 24 albums en via Hanszunblog kwam ik 'Gohan ga dekitayo' uit 1980 op het spoor; de ideale remedie tegen een slecht humeur. Het album bevat speelse, onweerstaanbaar vrolijke liedjes en 'Zaikungtong shonen' en vooral 'Tong poo' zullen YMO-fans ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Sakamoto heeft 'Gohan ga dekitayo' volgestopt met bliepjes en Akiko zorgt voor een glimlach dankzij haar jazzy pianospel, hoge uithalen en meeslepend enthousiasme. Het is misschien even wennen (alle nummers zijn in het Japans met af en toe een flard Engels), maar als je daar doorheen bent, dans je springend door de woonkamer.

Ik heb geen idee hoe haar overige albums klinken en ga hard mijn best doen om daar achter te komen - hoewel het merendeel van haar oeuvre helaas alleen in Japan is te verrkrijgen. In dit zipje vind je tien nummers van 'Gohan ga dekitayo'; je zult zelf even moeten taggen ('Zaikungtong shonen' is in ieder geval track 4, 'Tong poo' is track 3).

peter Zaterdag 25 Februari 2006 at 6:59 pm | | interessant

twee reacties

Hee stem op Nieuwszicht bij http://www.dutchbloggies.nl/stem.php

Dankjewel!

groetjes Sanne

Sanne, (E-mail ) (URL) - 26-02-’06 13:54

Ja, ik ben ook fan van Yano Akiko. Ik heb maar twee CDs: Best Of, en A Piano Nightly. Maar dankzij deze blog dus een derde. Geweldig! Dankjewe;

Britta, - 15-05-’06 22:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.