WAHWAH (2)

Het huwelijk tussen popmuziek en literatuur levert vaak vreemde kinderen op: oude blues-zangers, excentrieke singer-songwriters en rebelse rockers. En dat zijn ook precies de ingrediënten van het eerste nummer van het nieuwe literaire poptijdschrift WAHWAH. Om eerlijk te zijn ben ik niet zo van de singer-songwriter annex oude blueshelden, maar gelukkig bevat WAHWAH voor elk wat wils, hoewel de nietsvermoedende muziekliefhebber wel even achter zijn oren zal krabben bij uitgebreide artikelen over Joe South (Jan Donkers) en Willem van kooten (Auke Kok) - aardig om te lezen, maar echt wild word ik er niet van.

Leuker is het hilarische verhaal van Peter Buwalda over Sonny Boy Williamsen II, zijn schoonouders en Marco Borsato en het artikel van Kees 't Hart over Jack Scott. Van een geheel andere orde is Erik Brouwers 'Jailhouse rap', een interessant en bijzonder goed essay over gangsta-rappers achter de tralies. Leon Verdonschot interviewt tourmanager Leo (die vol zit met Peter Pan Speedrock- en El Guapo Stunt Team-anekdotes), Didi de Paris doet een boekje open over Johnny Rotten en de Sex Pistols en Roel Bentz van den Berg houdt een academisch (en bij vlagen wat wazig) betoog over rock-'n-roll-journalistiek. Columns van de Easy Aloha's, Thomas Verbogt en Daniël Lohues zijn als rozijntjes door WAHWAH gestrooid, maar weten mij niet te overtuigen.

Als extraatje vind je tot slot een strip van Barbara Stok, gedichten van Leonard Cohen en een aardig cd'tje samengesteld door het indie-label Dox Records (de tracklisting klopt overigens niet, maar een kniesoor die daar over valt). WAHWAH richt zich dus op de popconnaisseur met oog voor het verleden (en een half oog voor het heden) en dat betekent géén uitgekauwde artikelen over Neil Young of de Beatles – gelukkig. Niet alles wist mij ten volle te boeien, maar ik ben wel erg benieuwd geworden naar het volgende nummer. Missie geslaagd dus. WAHWAH (7,95 euro, 128 pagina's, ISBN 90-468-0037-7) is te koop of te bestellen bij de betere boekhandel of muziekwinkel. Op de WAHWAH-website vertelt de redactie overigens zelf wat je in het tijdschrift kunt vinden.

peter Zondag 26 Februari 2006 at 11:57 pm | | review

Eén reactie

Eens kijken hoe lang WAHWAH het volhoudt. Als ik me goed herinner was Payola geen lang leven beschoren. Het initiatief is natuurlijk geweldig! Verplichte kost voor de brugklas als je het mij vraagt. Misschien dat TMF of MTV (ik durf dat nog nauwelijks in de mond te nemen) dan eindelijk een greintje kwaliteit gaan krijgen….

John, (E-mail ) (URL) - 28-02-’06 16:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.