Liliental

Ik begon een beetje achter te raken. Leuk hoor, dat internet - een beetje rondklikken levert talloze 'vergeten albums' op, maar als je niet uitkijkt raken ze bijna net zo vergeten op je harde schijf. Tijd om eens een grote schoonmaak te houden. Na enkele freaky albums uit de jaren zestig, begon de moed me in de schoenen te zakken. En toen was het album 'Liliental' aan de beurt, een eenmalig project van Cluster-mastermind Dieter Moebius.

Al bij de eerste klanken ging ik er eens goed voor zitten, stak een wierookstaafje aan en besloot dat de rest van mijn harde schijf wel tot morgen kon wachten. Moebius dook in 1978 de studio in met Asmus Tietchens, Okko Bekker, producer Conny plank en Kraan-leden Johannes Pappert en Helmut Hattler. De krautrock-periode liep zo'n beetje op haar laatste benen en de elektronische muziek stevende af op een nieuwe, commerciële fase. 'Liliental' laat zich dan ook beluisteren als een (eigenaardige) samenvatting van de psychedelische jaren zeventig en biedt alvast een inkijkje in de jaren die zouden volgen.

'Liliental' gaat van start met het vervreemdende en jazz-achtige 'Stresemannstrasse', dat naadloos overloopt in het kosmische 'Adel', met drones, aanzwellende synths en monotone Tangerine Dream-koortjes. Met 'Wattwurm' (gevuld met sequencers, buitenaardse bliepjes, een lome drumbeat en een twengelende gitaar) beland je weer met beide benen op de grond.

'Vielharmonie' is een ruimtelijke track, dat wel wat weg heeft van de muziek van Brian Eno uit die periode (niet verwonderlijk, want een jaar eerder doken beiden nog de studio in). En dan wordt het weer vreemd; aanvankelijk klinkt 'Gebremster Schaum' avant-gardistisch en experimenteel, maar na een minuut of wat duikt er een rustgevende akoestische gitaar op, op de hielen gezeten door een saxofoon en af en toe overscherende ufo's. De laatste track, 'Nachaison', is het vreemdst, vergeleken met de rest van het album: een vrij 'normaal' lounge-achtig nummer, met een murmelende Okko Bekker (zingt ie nu in het Frans?) en veel herhaling. Vaste lezers van mijn log weten nu wel zo'n beetje wat ze kunnen verwachten, anderen mogen alvast een mapje 'Weird' aan gaan maken en zich alvast voorbereiden op een half uurtje rare muziek. Download 'Liliental' via Rapidshare.

peter Maandag 27 Februari 2006 at 11:52 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.