Jane

Eén van de meest populaire rockgroepen in het Duitsland van begin jaren zeventig was Jane. En als je luistert naar hun debuutalbum 'Together' uit 1972, is het niet moeilijk te begrijpen waarom. Jane maakt lekker log voortronkende psychedelische krautrock met een flinke scheut vroege Deep Purple en Iron Butterfly. Zanger Bernd Pulst beschikt over een lekkere rockstrot en de orgelklanken van Werner Nadolny zorgen voor een typisch jaren zeventig-sound. Uitschieters op 'Together' zijn de drie tracks 'Spain', 'Hangman' en 'Daytime', met lange instrumentale passages en breed uitgesponnen gierende gitaarsolo's.

Pulst besloot zich in 1973 te richten op een solocarrière. De overige Jane-leden gingen aanvankelijk verder zonder zanger en brachten enkele grotendeels instrumentale albums uit, hoewel aan hun sound vrij weinig veranderde. Het midden van de jaren zeventig stond in het teken van de nodige personele wisselingen (waaronder het aantrekken van zanger Peter Panka), de introductie van synths, en een wat symfonischer Pink Floyd-achtig geluid. De populariteit van Jane was tanende en halverwege de jaren tachtig stierf de groep een stille dood. En toen was het 2002 en zag opeens het comeback-album 'Genuine' het licht (opgenomen met nagenoeg de complete originele bezetting - alleen Bernd Pulst deed niet mee), gevolgd door een tournee met Birth Control.

De mannen zijn wat ouder en grijzer geworden (zie hun site), maar maken nog steeds psychedelische rock. Het debuut 'Together' (deel 1 en deel 2) heeft de tand des tijds redeljjk doorstaan en zal vooral 'ouwe rockers' aanspreken die ergens op zolder nog een stoffige waterpijp en een kameelharen overjas hebben liggen... (Met dank aan 8 Days In April)

peter Maandag 06 Maart 2006 at 11:39 pm | | krautrock

twee reacties

(RS linkje klopt niet, helaas)

yak, (E-mail ) (URL) - 07-03-’06 08:26

Oeps, ik zie het… Ik heb even een noodoplossing aangebracht! Dank voor je scherpzinnig oog. ;-)

Araglin, - 07-03-’06 09:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.