Buma/Stemra

Dat er bij auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra, Brein en Stichting De Thuiskopie veel geld rondgaat, mag als bekend worden verondersteld. Minder duidelijk is alleen wat er nu precies met dat al geld wordt gedaan. Regelmatig duiken er halfzachte initiatieven op, zoals 'B.I.G.' (oftewel 'Ban Illegale Games en Software') en de site Filmwereld, maar ik heb het gevoel dat muzikanten en tekstschrijvers weinig terugzien van de door bovengenoemde stichtingen geïnde bedragen. En die indruk heeft VVD Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot ook, lees ik in De Telegraaf van afgelopen weekend.

Volgens Aptroot heeft de Buma/Stemra 46 miljoen euro verloren na wat verkeerde beleggingsbesluiten. Verder maakt de politicus zich boos over het feit dat horeca-ondernemers geld moeten betalen om muziek te mogen draaien, terwijl muzikanten hier geen cent van terugzien. Klinkklare nonsens, aldus Buma/Stemra-directeur Cees Vervoort. Aptroot heeft volgens hem de jaarverslagen niet goed gelezen. "Als hij dat had gedaan, dan had hij gezien dat wij geen 330 miljoen euro beleggen, maar zo'n 240 miljoen, waar wij positieve resultaten op behalen. Onze tarieven lopen gelijk met de inflatie op, terwijl de prijzen voor gas en licht veel harder stijgen. Daar hoor ik ze nooit over klagen. [...] Het is gewoon een verkiezingsstunt.''

Ik ben geen financieel expert, maar het komt op mij nogal vreemd over om met geld dat niet voor jezelf bedoeld is aan het beleggen te slaan. Volgens Vervoort zit er veel tijd tussen het innen van geld en het verdelen ervan over de artiesten. Het wordt mijns inziens dan hoog tijd om deze termijn eens wat te verkorten. Aptroot op zijn beurt houdt vol dat zijn berekeningen kloppen en volgens hem zijn de artiesten het spuugzat: "De laatste tijd loopt mijn mailbox vol met berichten van verontruste muzikanten, waaronder een paar bekende namen, die lang op hun geld wachten.'' Verkiezingsstunt of niet, de knuppel is in het hoenderhok gegooid. Ik ben benieuwd of Aptroot voet bij stuk houdt. (Bron: De Telegraaf & VPRO's 3Voor12)

peter Dinsdag 07 Maart 2006 at 9:00 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.