Galactic Explorers

De cover van 'Epitaph for Venus' zette me op het verkeerde been: een tekening van een man met een soort halve maan op zijn hoofd, omringd door planeten en buitenissige kwallen (zie afbeelding links). Aardig getekend, maar een beetje te... amateuristisch om te kunnen overtuigen als lp-illustratie. Mijn verwachtingen waren dan ook niet zo hooggespannen toen ik het album van de Galactic Explorers in mijn Winamp-speler schoof. Al na een minuut bleek dat ik me grondig had vergist: 'Epitaph for Venus' neemt je mee op een hallucinerende reis door het universum ('Lunarscape'), om je na een tussenstop op een buitenaardse planeet ('Ethereal Jazz') weer terug naar de Aarde te brengen ('Venus Rising').

De Galactic Explorers doen hun naam eer aan: 'Epitaph for Venus' is een vervreemdende en intrigerende luisterervaring met ronkende sequencers, bizarre geluidseffecten en zware bassen (mijn speakers kunnen het af en toe nauwelijks aan). Het heeft wel iets weg van een vroege Tangerine Dream (waarbij vooral de gelijkenis met 'Phaedra' in het oog springt), hoewel de Galactic Explorers eerder waren (het album stamt uit 1972) en sneller tot zaken komen; zo beginnen in 'Lunarscape' de motoren al na een seconde of veertig zacht te zoemen, waarna het ruimteschip opstijgt en zich onverstoorbaar een weg baant door het melkwegstelsel. Wonderbaarlijke muziek voor laat op de avond. Ambient avant la lettre – kosmisch, sfeervol en bij vlagen experimenteel.

Achter de groep schuilen Johannes Lutz, Holst Seisert en Reihard Karwatsky en 'Epitaph for Venus' is hun enige wapenfeit. Aanvullende informatie kon ik in ieder geval niet vinden. Luister zelf naar dit bijna vergeten juweeltje (59 MB, 192 kbps).

Edit: het heeft er alle schijn van dat dit geen authentiek album uit de jaren zeventig is, maar een ‘krautrock-imitatie’, midden jaren negentig verschenen en uitgevoerd door diverse (grotendeels onbekend gebleven) Engelse muzikanten. De meningen lopen echter uiteen.

peter Maandag 13 Maart 2006 at 9:33 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.