Carnival in Coal

Het Franse duo Carnival in Coal voert als inspiratiebronnen onder andere Mr. Bungle, Frank Zappa, Rick James, Earth Wind & Fire, Michael Jackson, Carcass, Morbid Angel en Cradle of Filth op, en als je de muziek van zanger Arno Strobl en multi-instrumentalist Axel Wursthorn beluistert, dan hebben ze nog gelijk ook. De groep maakt waanzinnig heen en weer zwalkende muziek, waarbij extreme krijsmetal en hakkende grindcore wordt afgewisseld met funky baslijntjes en experimentele uitstapjes, terwijl het duo ook het boyband-genre niet schuwt. Hun vorig jaar verschenen vierde album 'Collection Prestige' was mijn eerste kennismaking en tjonge, dit is een van de raarste metalcd's die ik ooit heb gehoord.

'Collection Prestige' trapt af met het scheurende 'Party at Your House' (dat niet zou misstaan als intro van een bloederige slasherfilm), gevolgd door het Zappa-achtige 'Fuckable', waarin extreme metal naadloos versmelt met tekenfilmgeluidjes en funk (ofzo). En zo gaat het hele album door, vermoeiend en af en toe zenuwenslopend, maar wel vermakelijk. Opvallend is de discokraker 'Cartilage Holocaust', dat zo uitgevoerd kan worden door een willekeurige jongensband (hoewel de schunnige songtekst dan wel  flink moet worden aangepast) en het 'modern klassieke' 'Promenade'. Het zou voor de hand liggen Strobl en Axel Wursthorn af te doen als een twee gestoorde muzikale grappenmakers, maar daarvoor klinkt het allemaal té goed en ik meen zelfs enig respect voor de bovengenoemde bands te bespeuren. 

Luister naar 'Fuckable' (rechtsklikken en Save target as...) via de website van het helaas ter ziele gegane label Elitist Records. Als je deze track overleeft, kun je de rest van 'Collection Prestige' probleemloos aan. Vergeet vooral hun site niet te checken voor meer mp3'tjes.

Admin Dinsdag 14 Maart 2006 at 12:07 am | | interessant

twee reacties

Wow! Iets vernieuwends. Ik ben er stil van. En volgens mij zouden ze maar wat blij zijn met het label “gestoorde muzikale grappenmakers” ;-)
Maar label is ter ziele, muziek dus ook niet meer krijgbaar?

yak, (E-mail ) (URL) - 14-03-’06 10:06

Label is ter ziele, muziek is nog gewoon te verkrijgen. Let overigens wel op, want het hoesjes zou je op het verkeerde been kunnen zetten… ;-)

Araglin, - 14-03-’06 10:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.