Paul Mauriat

Een Paul Mauriat-verzamelaar lag bij de V&D in de schappen voor een luttele twee euro, ingeklemd tussen tientallen Hollands Glorie-cd's. Nu heeft deze Franse orkestleider een hoog bagger gemaakt, maar dat is nog geen reden om 'm zo genadeloos in de ramsj te gooien. Aan de andere kant kun je nu voor een schijntje in het bezit komen van zijn grootste hits.

Mauriat was in de jaren veertig en vijftig de vaste begeleider en arrangeur van Charles Aznavour, en werkte daarnaast samen met tal van bekende Franse artiesten. Begin jaren zestig besloot hij zich op het solopad te wagen, en bracht hij een aantal instrumentale albums uit, gevuld met easy listening-versies van bekende deuntjes. De grote doorbraak kwam toen Mauriat (onder het psuedoniem Del Roma) in 1962 het nummer 'Chariot' schreef, dat in de versie van Petula Clark een grote hit werd, In 1963 voorzagen Arthur Altman en Norman Gimbel dit nummer van een nieuwe, Engelstalige tekst en werd het tot 'I will follow him' omgedoopte 'Chariot' een wereldhit voor Little Peggy March.

Mauriats populariteit bereikte in 1968 een hoogtepunt toen zijn instrumentale versie van André Popps 'L'amour est bleu' (waarmee Vicky Leandros in 1963 de vierde plek behaalde tijdens het Eurovisie Songfestival in Luxemborg) uitgroeide tot een internationale knaller en het album 'Blooming Hits' op zijn vleugels meenam. In moordend tempo bracht Mauriat in de decennia die zouden volgen het ene na het andere gladde coveralbum uit (vol met rondtollende strijkers en nu hopeloos gedateerd overkomende synths), met als tenenkrommend dieptepunt een aantal 'hippe' bewerkingen van bekende klassieke werken.

De inmiddels 80-jarige Mauriat leidt nu een teruggetrokken bestaan; ik heb geen idee hoe het met deze Franse easy listening-held gaat, eigenlijk. Luister naar 'Love is blue', ''Feel like making love' en 'Man and a woman' (in dit zip-bestand) en daarna fluks naar de V&D voor je eigen exemplaar van 'Love is blue'!

peter Maandag 20 Maart 2006 at 11:27 am | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.