Klankschalen

Ik maak er graag grapjes over, maar wie wel eens een klankmassage heeft ondergaan of met een klankschaal op zijn of haar hoofd is getimmerd, weet hoe rustgevend dit kan zijn. Klankschalen zijn afkomstig uit het Himalaya-gebied waar ze met name in Tibet en Nepal werden (en worden) gebruikt als muziekinstrument. De boventoonresonanties met trillingspatronen hebben een uiterst rustgevende invloed en zorgen er als vanzelf voor dat je al na enkele minuten ligt te knikkebollen.

Boeddhistische monniken gebruiken klankschalen en tempelbellen als meditatie-instrument, waarbij de diepe sonore klanken de rol vervullen van 'dbyangs' (oftewel chants). De bellen resoneren en creëren lage rondzoemende tonen, die je (naar verluidt) helpen bij het mediteren. New age-liefhebbers hebben de klankschalen omarmd en ondernemers spelen hier handig op in door talloze prijzige varianten op de markt te brengen (gouden schalen of rijk versierde versies van kristal), maar in feite bereik je hetzelfde resultaat met standaard bloempotten die aan de binnenkant zijn voorzien van een laagje emaille. Vul de potten met wisselende hoeveelheden water en 'bespeel' ze vervolgens met bamboestokjes.

Als je wilt horen hoe de 'professionals' het doen, luister dan naar de track 'Agape (Temple of Love)' (42 MB, 192 kbps): een half uur durende klanksessie opgenomen in een Tibetaans klooster. Deze track moet je natuurlijk niet zomaar even tussendoor opzetten; ga er rustig voor zitten en laat het trage, sonoor aanzwellende geklingel over je heen komen. Ik word er in ieder geval bijzonder rustig van - ook handig als je de slaap niet kunt vatten...

peter Woensdag 22 Maart 2006 at 11:38 pm | | new-age

twee reacties

hhmmmmmm, volledig in meditatie….dit is wel erg apart, je wordt er erg rustig van…ik bn direct overgeschakeld naar de sex pistols om van de roes af te komen…

peter van noort, - 25-03-’06 15:48

Zen… Zou een goede zet zijn om dit soort gasten eens naar van die soundscapeavondjes te halen, past prima.

Bas, (URL) - 30-03-’06 23:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.