DRM

Begin deze week heeft het Franse parlement een wetsvoorstel aangenomen dat Apple verplicht om de in de iTunes Music Store aangeschafte liedjes toegankelijk te maken voor muziekspelers van andere merken. Nu is het zo dat iTunes-tracks (in aac-formaat) alleen zijn af te spelen in de iTunes-applicatie en de iPod-muziekspeler. Het Franse wetsvoorstel draait in feite om de manier waarop Apple omgaat met digital rights management (DRM). Concurrent Microsoft maakt weliswaar eveneens kwistig gebruik van DRM in zijn wma-bestanden, maar heeft deze technologie vrijgegeven zodat fabrikanten hun muziekspelers geschikt kunnen maken voor het wma-formaat.

De Fransen willen dat de muziekwinkel wordt 'losgekoppeld' van de speler (en 'interoperable' wordt) en aangezien Apple wereldwijd 80% van de markt voor muziekspelers in handen heeft, zal dit voorstel met name Apple treffen. Hun reactie laat dan ook aan duidelijkheid niets te raden over: "De Franse implementatie van de EU-copyrightrichtlijn eindigt in door de staat gesponsorde piraterij" en: "Als dit gebeurt zal de legale muziekverkoop instorten, net op het moment dat legale alternatieven voor piraterij de consument overtuigen. [...] De iPod-verkoop zal wellicht stijgen, omdat gebruikers hun spelers zullen gebruiken voor onbeschermde, 'interoperable' muziek."

Ik heb geen iPod (en pieker er niet over om zo'n ding te kopen) en gebruik geen iTunes, maar zou best wel muziek willen aanschaffen in de muziekwinkel van Apple, zonder gelijk iTunes door mijn strot geduwd te krijgen. Overigens moet het voorstel nog worden goedgekeurd door de Franse senaat. (Bron: ZDNet)

peter Donderdag 23 Maart 2006 at 11:54 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.