Afscheidstournee

De Tagrijn, Hilversum, 31 maart. Cock de Jong sluipt als een lichtvoetige lynx over het podium, zijn Fender Telecaster als een vibrerende beenderenketting om zijn nek. Zwartleren jasje, het uiterlijk van een leraar geschiedenis, maar met een arsenaal aan stoere gitaarposes waar Jimi Hendrix jaloers op zou zijn geweest. Hij knipoogt schalks en bespeelt zijn gitaar alsof de Ruiters van de Apocalyps klaarstaan om zijn ziel in bloederige stukken te scheuren.

Achter de drumkit kijkt zijn broer Theo de Jong broeierig de zaal in, een sigaret achteloos in zijn mondhoek. Zijn warrige lange haar zwabbert alle kanten op, zweet gutst over zijn voorhoofd en een flesje bier staat binnen handbereik. Johannes de Boom grijpt de microfoon - een imponerende vlezige gestalte, zijn lichaam getekend door reuma en tatoeages - en schreeuwt zijn teksten het publiek in. Hoeren, alcohol, kroegen, halvarine en nog meer alcohol; smartlappensurfpunk teruggebracht tot zijn naakte essentie.

Metaalhoofden, leden van de Nederlandse bakkebaardenvereniging, rockabilly-liefhebbers en argeloze bezoekers drommen samen voor het podium. Stroboscopen knipperen, ledematen veranderen in een rollende bal van menselijk vlees. Gitaarsolo's als hongerig dreigende roofvogels, aangewakkerd door knallende drums. Johannes wankelt, zoekt steun bij de microfoonstandaard en kijkt tevreden de zaal in: dit is rock en roll.

Gaat dat zien! De afscheidstournee van The Shavers laat momenteel een spoor van vernieling achter in Nederland.

peter Zaterdag 01 April 2006 at 01:37 am | | concerten

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.