Claudia Brücken

Claudia Brücken? Ik moest even heel hard nadenken toen ik haar naam opeens zag opduiken. Gelukkig schoot het me na enkele seconden te binnen: ze was de zangeres van synthpopformatie Propaganda, met wie ze in 1985 twee grote hits scoorde ('Duel (Eye to Eye)' en 'P. Machinery'). Propaganda heeft slechts één album opgenomen en drie singles uitgebracht. De spanningen in de groep liepen hoog op toen Brücken verliefd werd op Paul Morley, de mede-oprichter van hun platenmaatschappij ZTT. Toen ze een jaar later met hem trouwde, betekende dat tevens het einde van Propaganda.

Brücken ging solo, vormde samen met Thomas Leer het (niet zo heel succesvolle) duo Act en probeerde in 1991 een comeback te maken met haar solo-album 'Love: And A Million Other Things'. Het album flopte en gedurende de rest van de jaren negentig was Brücken voornamelijk achter de schermen te vinden, op een half geslaagde reünie van Propaganda na.

In 2000 tourde ze door Amerika met haar nieuwe vriend Paul Humphreys (die furore maakte met O.M.D.). Het duo sleutelt onder de noemer Onetwo al een tijdje aan een album (zie hun site voor enkele fragmenten), maar zo te lezen wil dat niet echt vlotten. Zoals gezegd was haar solo-album geen groot succes. Dat was met name te wijten aan een reorganisatie bij haar toenmalige platenmaatschappij Island, want aan het album zelf lag het niet. 'Love: And A Million Other Things' werd geproduceerd door Vlaming Pascal Gabriel (hij werd later beroemd door zijn werk met Dido, Kylie Minogue en Sophie Ellis-Bextor), die het album een redelijk tijdsbestendige elektronica-jas meegaf, waarbij met name de uptempo Madonna-achtige tracks nog steeds erg plezierig klinken. Niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar natuurlijk wel via internet.

peter Maandag 03 April 2006 at 11:43 pm | | flashback

zeven reacties

super, het bestaan hiervan was bekend maar het album helaas niet…dat gaat nu veranderen. We gaan het eens goed beluisteren.

peter van noort, - 04-04-’06 23:20

Mooi stukje Araglin, en Claudia is heel herkenbaar als zangeres van Propaganda, ze maakte in haar ‘eentje’ een vervolg album ;)

Mazl, (URL) - 06-04-’06 00:52

Er is nog wel een tweede album van Propaganda uitgebracht (1234) met een andere zangeres (http://www.amazon.co.uk/1234-Propaganda/dp/B00000733B/ref=pd_bbs_sr_7?ie=UTF8&s=music&qid=1197870755&sr=8-7) De eerste single was "Heaven Give Me Words"

Stefko, - 17-12-’07 06:53

Propaganda heeft zelfs vier albums uitgebracht, de verzamelalbums daargelaten.
Wishful Thinking uit 1985, 1,2,3,4 uit 1990, A secret wish uit 1990, en een onuitgebracht album uit 2001
Prachtige muziek die ik nog regelmatig draai. Ook de mix van P.Machinery samen met Relax van Frankie Goes to Hollywood is zeer geliefd bij Italofreaks.

Act had een album uit 1988 getiteld: “Laughter,Tears and Rage” ook een aanrader.
Na veel zoeken heb ik ze allemaal kunnen verzamelen en een leuke DVD met de clips van Propaganda.

Peter Dekker, (E-mail ) - 17-12-’07 17:49

Ah? Propaganda!

Wellicht DE BESTE jaren 80 band, ze hebben in ieder geval de beste plaat ooit (in mijn ogen dan) gemaakt, namelijk het fantastische ?P-Machinery?. Dat is ook de reden waarom ik mijn eigen website naar deze plaat vernoemd is. Een website die zich voornamelijk richt op jaren 80 artiesten.

Kijk maar eens op http://www.pmachinery.com

Propaganda is begin de jaren 00 nog kort bij elkaar geweest en heeft ook nog wel wat nummers opgenomen maar een CD is nooit meer uitgebracht.

Claudia Br?cken is als zangeres nog wel actief! Samen met haar huidige partner, Paul Humphries van OMD, vormt zij de band ONETWO. Nog niet zo heel lang geleden stonden ze in het voorprogramma van The Human League (Tilburg) en waren ze de hoofdact in ?t Paard in Den Haag. Naast nieuwe eigen nummers speelden ze ook oude bekende nummers van OMD en PROPAGANDA!!!

Kijk eens op: http://www.myspace.com/weareonetwo

Ronald, (E-mail ) (URL) - 27-02-’09 00:47

@Ronald: en vergeet ook haar bijdrage aan het solo-album van Erasure-zanger Andy Bell niet!

Araglin, - 27-02-’09 10:09

En wat te denken van Claudia’s bijdrage en het laatste Blank & Jones album: “Don’t Stop”.
Prachtig!
En in de jaren 90 nam ze een nummer op met Oceanhead: “Eyemotion”.
Ook al zo’n mooi nummer!

Ronald van Veen, (E-mail ) (URL) - 27-02-’09 11:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.