Bobby BeauSoleil

In de jaren zestig maakte gitarist Bobby BeauSoleil (1947) deel uit van de psychedelische hippiescene in San Francisco en timmerde aan de weg met zijn band The Orkustra. Tijdens een optreden in 1966 werd hij opgemerkt door de avant-gardistische filmmaker en overtuigd satanist Kenneth Anger, die bezig was met het nogal bizarre en verknipte 'Lucifer Rising', een met acid en occultisme doordrenkte film die een andere kant van de 'gevallen engel' moest laten zien. Anger viel als een blok voor BeauSoleil en benaderde de gitarist met het verzoek of hij geïnteresseerd was in een rol. BeauSoleil ging akkoord, mits hij de filmmuziek mocht maken.

Een jaar later gingen de opnames van start. Voor de hoofdrol had Anger Mick Jagger weten te strikken, maar aangezien de regisseur en de Rolling Stones-zanger verschillende denkbeelden hadden over de film, besloot Anger om dan maar zelf in de huid van Lucifer te kruipen. De opnames liepen uit op een ramp (veroorzaakt door het overmatige drugsgebruik van alle betrokkenen) en tijdens het bekijken van ruw filmmateriaal kregen BeauSoleil en Anger slaande ruzie. BeauSoleil stormde woedend weg, nam al het filmmateriaal mee dat hij kon vinden en begroef dit ergens in de Californische woestijn. Na enkele maanden rondgedoold te hebben, ontmoette BeauSoleil de excentrieke Charles Manson, die net was vrijgelaten uit de gevangenis. De twee konden het goed met elkaar vinden en al snel behoorde de jonge muzikant tot de zogeheten 'Manson Family'.

Een uit de hand gelopen drugsdeal zorgde er in 1969 voor dat BeauSoleil in de gevangenis belandde. Hij moest voor 1000 dollar mescaline leveren aan een motorbende (met de welluidende naam 'The Straight Satans'). De mescaline bleek echter van inferieure kwaliteit te zijn, en BeauSoleil kreeg de schuld. Hij zocht dealer Gary Hinman op en eiste zijn geld terug. Hinman weigerde en trok een mes. Volgens BeauSoleil was de dood van de dealer puur een daad van zelfverdediging; iets dat de 'Mansonettes' Susan Atkins en Mary Brunner, die eveneens aanwezig waren, beaamden. Autopsie wees anders uit: Hinman was om het leven gekomen na wreed gemarteld te zijn. Uit latere verklaringen bleek dat de man naar Mansons Spahn Ranch was gesleept, waarna Charles Manson zijn oren afsneed met een zwaard, en BeauSoleil hem vermoordde. De rechter legde BeauSoleil een levenslange gevangenisstraf op.

Einde verhaal? Nou, nog niet. Anger had inmiddels 'Lucifer Rising' afgemaakt en ging begin jaren zeventig op zoek naar BeauSoleil – hij zou immers de soundtrack verzorgen, nietwaar? Anger kwam er al snel achter dat hij in de gevangenis zat (en nog steeds zit overigens). Gelukkig was dit geen probleem; de twee begroeven de strijdbijl, BeauSoleil vormde samen met enkele medegevangenen een groep ('The Freedom Orchestra') en in 1972 was de soundtrack klaar: 6 psychedelische instrumentale tracks, met breed uitwaaierende kosmische klanken, een duister, trippy randje en wat vage progressieve rock-invloeden. De muziek heeft bij vlagen wel wat weg van het vroege werk van Pink Floyd, hoewel een krautrock-echo nooit ver weg is. Uitermate geschikt voor de donkere uurtjes, en met een joint binnen handbereik... Enkele jaren geleden verscheen de soundtrack op een gelimiteerde dubbel-cd. Op de eerste cd is de muziek voor 'Lucifer Rising' te vinden, de tweede cd is gevuld met demo's, outtakes en allerhande rariteiten. Download de dubbel-cd via Rapidshare: deel 1 (61 MB) en deel 2 (81 MB - beide cd's geript in 192 kbps).

En om met een positieve noot af te sluiten: in 1982 maakte Bobby kennis met Barbara, met wie hij korte tijd later zou trouwen en nog steeds gelukkig is. Momenteel houdt hij zich bezig (nog altijd vanuit de gevangenis) met videoprojecten voor probleemjongeren en met heropvoedingsprogramma's voor gedetineerden. Meer informatie en uitgebreide interviews vind je op zijn website.

Admin Dinsdag 04 April 2006 at 11:48 pm | | weird

Eén reactie

Als het jammer is dat een artiest in het gevang zit dan geldt het wel voor Bobby Beausoleil, die man maakt werkelijk retekoele muziek. Als ik de informatie op het Internet mag geloven heeft hij nog drie of vier albums liggen. Allemaal gemaakt in het gevang, alleen nooit uitgebracht en dat is best jammer. Lucifer Rising is een beregoed album, daarbij ook een erg amusante film.

Overigens is de film Lucifer Risng het eerste deel in een trilogie van Kenneth Anger. Ik heb lang geleden alle drie de delen in mijn handen gehad, maar nooit gekocht. Nog steeds spijt van.

Godpipo, (URL) - 05-04-’06 22:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.