October Project

Grote labels zijn onverbiddelijk: als je na twee albums geen hit hebt gehad of ettelijke duizenden exemplaren hebt verkocht, dan vlieg je eruit. Dat is het lot dat het Amerikaanse October Project onderging. De groep heeft drie jaar bestaan, bracht twee albums uit en werd na tegenvallende verkoopcijfers aan de kant gezet door Sony. En dat is jammer, want ik had graag willen horen hoe de sfeervolle, folkachtige popmuziek van October Project zich zou ontwikkelen.

De groep bestond uit Mary Fahl (zang), Emil Adler (keyboards en harmonium), Marina Belica (zang, keyboards), David Sabatino (gitaar) en Urbano Sanchez (drums). De sound van October Project kenmerkt zich door harmonieuze samenzang, weelderig gearrangeerde melodieën en vooral de omfloerste stem van Mary Fahl, die klinkt als een zwoele kruising tussen Maire Brennan en Stevie Nicks. De teksten, geschreven door Julie Flanders, de vrouw van Emil Adler, combineren een subtiel soort mystiek met aardse sensualiteit. Klinkt interessant, maar in de praktijk gaat om een voor de hand liggende romantische natuursymboliek met een zweem van vaagheid.

Hun titelloze debuut (uit 1993) was niet bijster succesvol, de iets speelsere opvolger 'Falling Farther In' (1995) deed het niet veel beter en begin 1996 werd de groep door hun label gedumpt en viel het doek. Adler, Belica en Flanders bliezen October Project in 1999 nieuw leven in en in 2003 zag de in eigen beheer verschenen ep 'Different Eyes' het licht. Ik ga niet beweren dat hun debuut uit 1993 een over het hoofd gezien briljant meesterwerk is, aangenaam is het album wel, al is het alleen maar voor de onnavolgbare stem van Mary Fahl. Wie graag naar het latere werk van Clannad luistert en albums van bijvoorbeeld Sarah McLachlan en Fiona Apple in de kast heeft staan, moet maar eens een poging wagen (320 kbps, 93 MB).

peter Donderdag 06 April 2006 at 11:26 pm | | flashback

drie reacties

Nou heb ik dat debuutalbum hier ook in de kast staan. Ik moet zeggen dat het mij allemaal net even te algemeen klinkt. Een cd’tje om op te zetten met bezoek waarvan je de muzieksmaak niet kent. Vermakelijk op de achtergrond. Veel meer doet het mij niet. Dat is dan over het algemeen, want enkele uitschieters zitten er gelukkig wel op dit album. Maar dat een major-label als sony ze niet meer wil promoten, kan ik me voorstellen. Ze zouden echter bij de kleinere labels wel kans moeten maken lijkt me.

IkEcht, (E-mail ) (URL) - 09-04-’06 12:02

Het Amerikaanse October Project schrijf je hier. Even gecheckt en het klopt. Altijd gedacht dat het een band uit Ierland was. In 1994 kocht ik een exemplaar van het glossy Engelse filmmagazine Empire met bijgesloten een gratis CD met filmmuziek. Eén van de songs was het nummer Return To Me van October Project. Het nummer bleek afkomstig uit de film Blown Away (1994) met Tommy Lee Jones als een IRA-terrorist die bomaanslagen pleegt en Jeff Bridges als explosievenexpert bij de politie. Een verwaarloosbare film die ik pas vele jaren later een keertje op TV heb gezien. Van de band had ik nog nooit gehoord, ik dacht: met het woord “project” in de bandnaam zal het wel een gelegenheidsformatie zijn uit de Ierse music scene. In de jaren daarna heb ik het grootste deel van het titelloze debuutalbum via Napster verzameld. Een jaar of 3 geleden toch eindelijk maar een keertje de hele CD gekocht. Ik blijf het gewoon ontzettend mooi vinden. Leuk dat je er nu aandacht aan besteed. Begin dit jaar heb ik de 2 CD’s van October Project ook maar eens toegevoegd aan Musicmeter.nl, maar ik ben nog steeds de enige die een stem heeft uitgebracht :-(. In de biografie op Allmusic.com is overigens te lezen dat er ook nog een reïncarnatie is geweest onder de naam November Project.

Edwin, (E-mail ) - 09-04-’06 14:10

Geweldige muziek!
Echt jammer dat het bij twee albums is gebleven.

Tineke Groen, (E-mail ) - 06-01-’08 20:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.