Aapjes kijken

Tijdens een rondje zappen stuitte ik op een herhaling van Avro's Sterrenjacht, de zoveelste zoektocht naar jong talent, met de zoveelste valse uitvoering van 'Killing me softly' en de zoveelste uiteenzetting over de 'X-factor'. Eerder kregen we al Idols 1 & 2 en Een ster in 40 dagen over ons uitgestort, Popstars: The Rivals loopt nog en ik zal vast nog wel een talentenjacht vergeten zijn. Het artiestenleven oefent kennelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit, getuige de constante stroom van jonge mensen die op zoek zijn naar de schijnwerpers van de showbusinesswereld. En als de deelnemers al over enige creativiteit en oorspronkelijkheid beschikken, dan wordt dit er deskundig uitgehaald middels voorgeschreven danspasjes, van tevoren geschreven liedjes en tal van regels waaraan een 'ster' zou moeten voldoen.

Laatst belandde ik per ongeluk op een braderie in Huizen. Als feestelijke afsluiter van de dag had de organisatie Maud (verliezend Idols 2-finaliste) aangetrokken. Ik stond gefascineerd naar haar optreden te kijken; niet omdat ik zo'n fan ben, maar omdat het van een enorme treurigheid getuigde. Maud zong keurig mee met een dat-tape, riep de obligate dingen ('hebben jullie het naar je zin Huizen!', 'ik wil handjes zien!') en bracht alleen maar covers en een potpourri van oude hits ten gehore. Ik kan me niet voorstellen dat Maud zich een jaar of wat geleden zo het artiestenleven had voorgesteld. Nieuwe artiesten worden tegenwoordig, lijkt het wel, niet meer ontdekt, maar 'gemaakt' en aan de lopende band geconsumeerd. Zodra je ook maar een beetje kunt zingen en er leuk uitziet, maak je kans op je '15 minutes of fame'.

Toegegeven, na maximaal een jaar zijn de meeste winnaars van Idols en consorten uit het collectieve geheugen verdwenen, maar hun impact niet: het besef dat iedereen een ster kan worden zolang je je maar gedraagt als een ster.

peter Zaterdag 06 November 2004 at 4:41 pm | | tv

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.