Golem

Tijdens het schrijven van een entry borrelen er steevast ideeën op voor nieuwe stukjes. In de meeste gevallen vergeet ik ze al na een paar minuten. Of, wat nog vaker voorkomt, gooit iets anders roet in het eten. Zo wilde ik eigenlijk een stukje schrijven over The Herb Spectacles, maar werd ik afgeleid door 'Orion Awakes' van Golem. Krautrock uit 1973, maar dan niet de 'rustgevende' Moog-variant: de Duitsers Willi Berghoff (gitaar), Manfred Hof (Hammand, Mellotron), Mungo (bas) en Joachim Bohne (drums, percussie) knarsen, knerpen en rocken dat het een lieve lust is.

'Orion Awakes' bevat vijf instrumentale tracks van gemiddeld zeven minuten (met uitzondering van het bijna een kwartier durende 'Jupiter And Beyond'), die stuk voor stuk het gebruik van bewustzijnsverruimende middelen overbodig maken. Als een stel kosmische hippies scheuren de Golem-leden door het heelal, buitenaardse wezens opschrikkend met pompende baslijntjes, wahwah-gitaartjes, scheurende gitaren en dreunende orgels. 'Orion Awakes' klinkt als een uit de hand gelopen acid-trip, hoewel de groep nergens verzandt in oeverloos en niet om aan te horen gepiel; de ritmesectie van Mungo en Bohne voorkomt dat het ruimteschip zich als een ongeleid projectiel in een planeet boort - hoewel de nietsvermoedende luisteraar ongetwijfeld zijn hoofd zal schudden bij het horen van zoveel wazigheid.

Het album werd begin 1973 uitgebracht in een (het zal eens niet) gelimiteerde oplage en verscheen zo'n tien jaar geleden (eveneens gelimiteerd) op cd. Het schijnt dat Golem nog een album heeft uitgebracht, maar details daarover zijn schaars en het zou best kunnen dat het bij 'Orion Awakes' is gebleven. Hallucinerende space-rock in optima forma, extra plezierig met de volumeknop in een hoek van 45 graden. Voor fans van Hawkwind en Ozric Tentacles een must have (192 kbps, 62 MB).

Edit: het heeft er alle schijn van dat dit geen authentiek album uit de jaren zeventig is, maar een ‘krautrock-imitatie’, midden jaren negentig verschenen en uitgevoerd door diverse (grotendeels onbekend gebleven) Engelse muzikanten. De meningen lopen echter uiteen.

peter Zondag 09 April 2006 at 11:52 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.