Videoclips

Het is soms beter om muzikale herinneringen niet al te grondig af te stoffen. Om, met andere woorden, in de tuin van je geheugen rond te dwalen en geconcentreerd allerlei lijken uit het verleden aan een nauwgezet onderzoek te onderwerpen. De jaren tachtig zijn te omschrijven als het tijdperk van de videoclip en vijf clips zijn me met name bijgebleven. 'Boys' van Sabrina blijkt 19 jaar na dato lang niet zo zinnenprikkelend als toen; de clip heeft wel wat weg van een in Salou opgenomen vakantievideo, en dat gehijs met die doorzichtige bikini begint na een paar keer behoorlijk op de zenuwen te werken. Was Amerika een jaar of wat geleden nog in rep en roer door een tepel van Janet Jackson, in 1987 zorgde de tepel van Sabrina voor nauwelijks enige opwinding, hitsige tieners natuurlijk uitgezonderd.

Billy Oceans 'Loverboy' (uit 1985) snap ik nog steeds niet; in een Star Wars-achtige setting aast een buitenaards wezen op een kristal, flirt wat met een zilvergrijze dame en tussendoor zingt Billy vol overgave dat hij graag 'je loverboy wil zijn'.

Nog gedateerder is 'When the rain begins to fall' (de linkt leidt naar de versie van zes minuten) uit 1984, het duet tussen Jermaine Jackson en Pia Zadora: Jermaine wordt verliefd op een in een kekke witte outfit gestoken Pia, die klaarblijkelijk deel uitmaakt van een homoseksuele motorbende.

En tot slot bewaar ik warme herinneringen aan Duran Durans 'Wild Boys', een surrealistisch avontuur in een Mad Max-achtig universum met schaars geklede grijze mensen en een Simon LeBon die de helft van de tijd is vastgebonden aan een ronddraaiend rad, en O.M.D.'s 'Maid of Orleans' (1982), dat eigenlijk nog steeds erg fraai is.

En ja, dit warrige stukje was een excuus om de clips die mij het meest zijn bijgebleven nog een keertje te bekijken...

peter Maandag 10 April 2006 at 11:40 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.