Hammerfall

Het is verbazingwekkend hoe de Zweden van Hammerfall mijn kritisch vermogen weten aan te tasten. Begin vorig jaar verscheen hun nieuwe album 'Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken', dat ik nu pas beluister. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Al tijdens het intro van het eerste nummer 'Secrets' stond ik in trance op, stommelde naar de gangkast om mijn luchtgitaar op te pikken, en schoot intussen in mijn Stoere Mannen-kloffie.

Hammerfall maakt van die fijne authentieke heavy metal, met hoge mannenzang van Joachim Cans, gierende gitaarriffs en meebrulteksten over 'victory', 'justice' en het 'standvastig blijven vasthouden aan je metal-roots'. Dit alles wordt overgoten met een cheesy fantasy-jasje ? maar verdomd, het werkt! Kon je de groep voorheen nog wel ruwweg onder de noemer power metal scharen, 'Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken' is veeleer uitstekende metal in het straatje van Accept, Judas Priest en (vooruit) Manowar. Het tempo zit er het hele album lekker in, de solo's vliegen je om de oren, 'Born to Rule' en 'The Templar Flame' laten zich ongegeneerd meelallen en voor de rustpuntjes zorgen de aanstekerballad 'Never, Ever' (breng het op single uit in 1987 en je hebt een wereldhit) en 'Imperial'. In de twaalf minuten durende afsluiter 'Knights Of The 21st Century' komt zelfs Venom-legende Cronos nog even voorbij zeilen.

Ik schud nog even mijn woeste manen los en bezorg mezelf een nekhernia. Op hun MySpace-account kun je naar vier tracks luisteren, waaronder het van 'Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken' afkomstige 'Blood Bound'.

peter Woensdag 12 April 2006 at 11:10 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.