Epidaurus

De progressieve rockscene steeg tot ongekende hoogten in het Duitsland van de jaren zeventig. Ik blijf me verbazen over de bijna vergeten pareltjes die regelmatig komen bovendrijven, zoals 'Earthly Paradise' (uit 1977) van de groep Epidaurus. Het zestal maakte zwaar aangezette symfonische muziek, met hoofdrollen voor keyboardspelers Gunther Henne en Gerd Linke, die zich uitleefden op onder meer Hammond-orgels, mini moogs, mellotrons en de poly moog.

De stijl van Epidaurus heeft veel weg van het vroege werk van Genesis en Eloy en zou je kunnen omschrijven als de natte droom van iedere analoge synthliefhebber. Het album is voor progrockbegrippen aan de korte kant en telt vijf tracks. Op de eerste twee nummers ('Actions And Reactions' en 'Silas Marner') doet zangeres Christiane Wand een duit in het zakje. Probleem is alleen dat ze niet zo heel goed kan zingen en nogal geforceerd operatesk overkomt; een beetje zoals Renaissance-zangeres Annie Haslam, maar dan een octaaf hoger en niet helemaal toonvast.

Gelukkig wordt ze helemaal weggevaagd door de synthmuren, die in balans worden gehouden door rustige gitaar- en fluitpassages. De overige drie tracks ('Wings Of The Dove', 'Andas' en het sterk door Tangerine Dream geïnspireerde 'Mitternachtstraum') zijn instrumentaal (waarbij drummer Volkert Oehmig zijn krukje heeft afgestaan aan Manfred Stuck) en bevatten meer tempowisselingen, variatie en prachtige Moog-solo's. 'Earthly Paradise' werd in eigen beheer uitgebracht (in een kleine oplage, het zou eens niet), waarna het lang stil bleef rond Epidaurus. In 1994 verscheen het belabberde comeback-album 'Endangered', dat je het liefste maar zo snel mogelijk moet vergeten. Luister in plaats daarvan naar 'Earthly Paradise' (48 MB).

peter Donderdag 13 April 2006 at 9:47 pm | | krautrock

Eén reactie

Hoorde laatst bij BoBo On The Rocks een nummer van deze band. Als liefhebber van prog had ik nog nooit van deze band gehoord. Geweldige progmuziek zeg, erg mooi toetsenwerk. Ga op zoek om een exemplaar aan te schaffen.

Hans Ravensbergen, (E-mail ) - 05-08-’06 10:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.