Phaedra 2005

Een tijdje geleden schreef ik een lyrische entry over Tangerine Dreams 'Phaedra', misschien wel het meest belangrijke album in de geschiedenis van de elektronische muziek. In november vorig jaar verscheen 'Phaedra 2005', een door Tangerine Dream zelf opgefriste versie van deze klassieker. Ik heb geen idee wat Edgar en Jerome Froese bezield heeft om 'Phaedra' in een nieuwe jas te steken, want het resultaat is tenenkrommend en om te huilen zo slecht. Het majestueuze titelnummer is veranderd in een elf minuten durend gedrocht met nerveuze ritmes, terwijl de remixen van 'Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares', 'Movements of a Visionary' en 'Sequent C' in niets doen herinneren aan hun illustere voorgangers. En nu we toch bezig zijn om een meesterwerk om zeep te helpen, zo dachten vader en zoon Froese ongetwijfeld, voegen we er gelijk maar een nieuw nummer aan toe: het afschuwelijke 'Delfi', waar zelfs Jan Hammer zich nog voor zou schamen.

Ik had al niet zo'n hele hoge pet op van het latere werk van Tangerine Dream en met 'Phaedra 2005' is de hoop voorgoed voorbij dat de groep ooit nog met iets bijzonder op de proppen zal komen. Als ik één ding hoop, is het wel dat dat deze draak van een remake voor geen drol verkoopt en dat Froese het uit zijn hoofd laat om andere briljante albums (bijvoorbeeld 'Rubycon' of Stratosfear' uit respectievelijk 1975 en 1976) te voorzien van een 'hip' en totaal overbodig jasje. Bah. Met terugwerkende kracht het slechtste album van 2005. Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb, luister (en kijk) naar 'Phaedra' uit 1974 (via YouTube) en vergeet de remake.

peter Woensdag 19 April 2006 at 9:50 pm | | review

Eén reactie

Komt weer de vraag: van wie is een werk als het in de winkel ligt. Effe zoeken, ahja: http://log.krak.nl/wateenswas/e1044.html

yak, (E-mail ) (URL) - 20-04-’06 11:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.