Josh Rouse

'Nashville' van Josh Rouse was voor mij een van de ontdekkingen van het afgelopen jaar. Schijnbaar achteloos schudt hij het ene na het andere dromerige en melancholische gitaarpopliedje uit zijn mouw. Rouse woont nu al een tijdje in Spanje (in Puerto de Santa Maria om precies te zijn) en zijn nieuwe, zevende cd 'Subtitulo' is een landerig en relaxt album geworden. In vergelijking met 'Nashville' en diens voorganger '1972' is 'Subtitulo' een stuk soberder en timide; Rouse zingt over het leven in een slaapstadje ('The Quiet Town'), haalt herinneringen op aan idyllische zomers ('Summertime'), mijmert over nieuwe en oude liefdes ('It Looks Like Love' en 'Wonderful') enzovoort.

De overwegend akoestische begeleiding is smaakvol en Rouse klinkt alsof hij in een schommelstoel op de veranda zijn liedjes ten gehore brengt en daarbij nogal mistig in de verte tuurt. Probleem is alleen dat 'Subtitulo' af en toe dreigt te verzanden in een iets te vrijblijvende si?sta. Het instrumentale 'La Costa Blanca' is in mijn ogen overbodig (en komt bovendien veel te vroeg) en met name de twee laatste tracks hebben weinig om het lijf: 'The Man Who (Doesn't Know How to Smile)' is een duet met Joshs vriendin Paz Suay (die overigens verantwoordelijk is voor de vormgeving van het album), die helaas niet zo goed kan zingen, en bij 'El Otro Lado' kan ik een lichte gaapneiging niet onderdrukken.

'Subtitulo' kent zo zijn momenten, maar is niet helemaal geslaagd. Bovendien telt het album slechts 10 nummers met een speelduur van een ruim half uurtje - en dat is wel erg weinig, zeker als je de 'vullers' wegdenkt. Op zijn website kun je overigens onder meer de clip van 'The Quiet Town' bekijken en op zijn MySpace-account vind je de tracks 'His Majesty Rides' en 'The Man Who'.

peter Donderdag 20 April 2006 at 11:27 pm | | review

twee reacties

Ernstig jammer dit. Heb Mr Rouse via jou ‘ontdekt’ en beleef veel plezier (zo nu en dan) aan zijn muziek… sommige mensen kunnen gewoon niet wachten en willen w??r een cd op de markt brengen… tenminste zo lijkt het ….

Ewan, - 27-04-’06 19:23

Rouse vertelde al bezig te zijn aan een opvolger, dat weer meer uptempo werk moet bevatten. Ik ben benieuwd, want hoewel ik nu niet wil zeggen dat Subtitulo een slecht album is, heb ik toch het gevoel dat dit veeleer een soort tussendoortje is.

Araglin, - 28-04-’06 00:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.