Adventure Cargo

Eind jaren negentig besloot het echtpaar David en Diane Arkenstone een eigen label op te zetten, Neo Pacifica Recordings. Ze vonden dat de grote labels een te eenzijdig beeld hadden van het new age-genre en namen het heft in eigen hand. David had toen al een succesvolle carrière opgebouwd (en zich bekwaamd in grootste en meeslepende fantasy-achtige albums met complete boekwerken als bijlage) en zijn vrouw Diane begon net een beetje naam te maken met haar mix van Keltische muziek en rustgevende new age.

Op Neo Pacifica Recordings brachten de Arkenstones onder diverse pseudoniemen een groot aantal albums uit, waarop ze experimenteerden met world beat, lounge, dance en wereldmuziek. Niet dat dit overigens zulke opmerkelijke resultaten opleverde; de muziek die verscheen onder alter ego's als Earth Trybe en AH*NEE*MAH is plezierig en ontspannend, met flink wat moderne elektronische invloeden, maar de originaliteitsprijs zullen ze er niet voor in de wacht slepen.

In 2003 zag de Adventure Cargo-serie het licht, albums die je meenemen op ''a brand new journey across the most picturesque landscapes of the world''. De eerste twee delen ('African Skies' en 'Spirits of the Rainforest' uit 2003) zijn aardig, maar vrij standaard. Mijn aandacht werd pas echt gewekt met 'Echoes of Egypt' (2004), een bijzonder sfeervol en ritmisch album waarop Diane en David (inmiddels gescheiden, maar nog wel samenwerkend) het Oude Egypte tot leven proberen te wekken.

De cd bevat vijf lange tracks die volgestopt zijn met mysterieuze geluidseffecten, oosterse elementen, sfeervolle passages, etherische koortjes en vooral veel midtempo beats. Het lijkt alsof je meespeelt in een Tombraider-film of op de set rondloopt van Stargate of Indiana Jones; voor mijn geestesoog doemen geheimzinnige ruïnes op, mistige gangen, verborgen schatten... Net zoals de Tombraider-films is 'Echoes of Egypt' bij vlagen nogal glad en helemaal volgens Hollywood-principes in elkaar gezet. Misschien dat voor sommigen de sterk aanwezige dance-ritmes en elektronische ondertoon storend overkomen, ik vind ze echter wel lekker en laat me zonder problemen meevoeren naar mystieke werelden waar ik in gedachten allerlei heroïsche dingen aan het doen ben.

De Adventure Cargo-serie is nogal moeilijk in de platenzaak te vinden (net zoals de solo-albums van David en Diane Arkenstone overigens), maar als je geluk hebt tref je ze aan bij (onder andere) de wat grotere Van Leest-filialen en de diverse webwinkels. Luister, om eens kennis te maken, naar de bijna een kwartier durende openingstrack van 'Echoes of Egypt': 'The Secret Chamber' (link is zeer beperkt houdbaar).

peter Vrijdag 21 April 2006 at 11:53 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.