Max Lässer

De naam Max Lässer zei me in eerste instantie niet zoveel. Toen ik zijn album 'Into The Rainbow' (uit 1985) eens grondig bestudeerde, ging er een klein belletje rinkelen. Onder de gastmuzikanten zag ik onder andere de drummers Walter Keiser en Pedro Haldeman staan. En die kende ik weer van hun samenwerking met de Zwitserse harpist Andreas Vollenweider. Na enig research bleek gitarist Lässer een jeugdvriend van Vollenweider te zijn, die hem meenam op tournee (ten tijde van 'White Winds' en 'Down to the Moon' uit 1985 en 1986).

Max Lässer was in de jaren zeventig actief in de Zwitserse folkscene (en speelde onder meer enkele lp's vol met traditionele folkliedjes) en midden jaren tachtig nam hij een aantal solo-albums op onder de noemer Max Lässer's Ark. De associatie met Andreas Vollenweider is snel gelegd; niet alleen doen de songtitels op het eerste Ark-album erg Vollenweider-esk aan ('Ice - The Flood - New Morning', 'White Walls'), de muziek beweegt zich in hetzelfde straatje - het grensgebied tussen jazz, pop en ruimtelijke new age, waarbij het gitaarspel van Lässer bij vlagen veel lijkt op de elektrische harp van Vollenweider. 'Into The Rainbow' kent een relaxte sfeer, zonder te vervallen in al te zweverig new age-geneuzel.

Op de albums die zouden volgen bouwde Lässer zijn sound verder uit, waarbij hij steeds meer de kant van de wereldmuziek opging en bijvoorbeeld samenwerkte met tal van Zuid-Afrikaanse artiesten. 'Into The Rainbow' is een goed voorbeeld van de nieuwe weg die new age-muziek midden jaren tachtig insloeg en klinkt ruim 20 jaar na dato nog steeds erg plezierig. Luisteren doe je hier.

peter Zaterdag 22 April 2006 at 3:54 pm | | new-age

Eén reactie

Prachtige muziek! Dank weer eens voor de tip ;)

Mazl, (URL) - 25-04-’06 00:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.