TrueFan

De campagne 'True Fan File' was eerlijk gezegd volkomen langs me heen gegaan. De campagne is sinds afgelopen maandag 1 mei in de lucht en moet duidelijkheid scheppen in de wereld van online muziekwinkels. Er is een overzicht samengesteld van 28 legale Nederlandse downloadwinkels, voorzien van een korte uitleg (gebruikte formaat, DRM-beperkingen en dergelijke). Goedgekeurde winkels (waaronder MSN Music, Download.nl en iTunes) mogen het 'True Fan'-logo dragen.

De campagne, geïnitieerd door de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, speelt nadrukkelijk in op het gemoed van de downloadende muziekliefhebber: ''Door te betalen voor de downloads ondersteunt u de artiesten zodat zij nog meer nieuwe, unieke en mooie muziek kunnen maken want 'betaald downloaden, dat schept een band'. Met andere woorden door te betalen toont u uzelf een echte (muziek)fan, zo valt te lezen op de site.

Onder het (opmerkelijk geformuleerde) kopje 'Naaien of paaien' is te lezen waarom je legaal zou moeten downloaden. Wie goed onderbouwde meningen verwacht (geschraagd door onweerlegbaar cijfermateriaal) komt bedrogen uit. Begrijp me niet verkeerd, maar ik raak niet bijzonder overtuigd van de argumenten. Zo meldt Trijntje Oosterhuis: "Omdat je je MP3 speler (sic!) toch ook niet uit een etalage jat?!" Lange Frans en Baas B. doen een duit in het zakje met "Muziek is ons beroep, je vraagt toch ook niet aan een bakker waarom je voor een brood moet betalen..."

Niet alleen zijn deze argumenten relatief eenvoudig te weerleggen, ze slaan gevoelsmatig de plank mis. De aanpak met het vermanende vingertje heeft geen resultaat. Om mensen massaal naar de legale muziekwinkels te krijgen, is het volgens mij belangrijker om te wijzen op de voordelen van legaal downloaden en de concrete gevolgen van illegaal sponsen. Dat Trijntje zegt dat het niet mag, maakt weinig indruk - dan maar een vakantiehuisje minder. Of ben ik nu te cynisch?

peter Woensdag 03 Mei 2006 at 11:06 pm | | overpeinzing

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.