James Last (alweer)

Het is alsof je voortdurend een goede kennis tegen het lijf loopt, die nieuwsgierig over je schouder meegluurt als je door oude platen aan het neuzen bent. Vooral afgelopen Koninginnedag leek het wel alsof James Last goedmoedig achter me aan slenterde; in elke bak met lp's trof ik wel een paar van zijn albums aan. De verrassing was dan ook niet zo groot toen ik op een gegeven moment op 'They call me Hansi' stuitte, de eind vorig jaar verschenen nieuwe James Last-cd. De easy listening-koning is door Anton Corbijn geportretteerd als een stoere cowboy op leeftijd. Last trommelde een aantal beroemde gasten op en probeert korte metten te maken met zijn oubollige imago.

Jammer genoeg is hij hier slechts gedeeltelijk in geslaagd. Het lijkt wel alsof Last zijn gasten soms iets te veel ruimte geeft en zelf slechts een bijrol vervolt. De tracks met Herbert Gronemeyer, Nina Hagen, Jan Delay en Xavier Naidoo zijn niet zo heel bijzonder en stijgen nergens boven het predikaat 'wel aardig' uit. Op albumopener 'The lonely shepherd 2004' doet Wu-Tang Clan-brein RZA mee, maar zijn gerap door de rustieke fluitmelodie werkt redelijk snel op de zenuwen. Het best geslaagd is de samenwerking met Tom Jones ('Little green apples', dat een brug slaat tussen Lasts aanzwellende violen en moderne beats) en het jazzy 'Windmills of your mind' (met Till Bronner en Derek Watkins). Als bonustrack is 'Fool' toegevoegd, een niemendalletje dat James Last in de jaren zeventig schreef voor niemand minder dan Elvis Presley.

Het is weliswaar hoog tijd dat Last een grandioze comeback maakt, maar met dit album zal dat niet lukken (hoewel zijn imago dankzij Anton Corbijn een behoorlijke boost heeft gehad) - een samenwerking met bijvoorbeeld Kruder & Dorfmeister of Gotan Project zal hier wellicht wél voor zorgen. Op zijn website kun je fragmenten beluisteren van 'They call me Hansi' (en van nog veel meer albums). Op 22 november is Last overigens live te bewonderen in De Brabant Hallen in Den Bosch.

peter Woensdag 10 Mei 2006 at 10:56 pm | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.