Claudine Longet

De meeste artiesten belanden in de geschiedenisboeken dankzij hun muzikale verdiensten. Zangeres Claudine Longet gaat echter op een andere manier de geschiedenis in. Op een tragische dag in 1976 schoot zij onder mysterieuze omstandigheden per ongeluk haar vriend neer, de ski-legende Spider Sabich. Hij bloedde dood in de badkamer van hun chalet in Aspen. Maar laten we niet te hard van stapel lopen.

Claudine Longet (1942) emigreerde op 19-jarige leeftijd naar Amerika, waar ze danseres werd in de Folies Bergère-show in Las Vegas. Crooner Andy Williams, die in die tijd een groot aantal shows gaf in de gokstad, viel als een blok voor de donkerharige Franse schone en in 1961 trouwden ze – de pers sprak schande van het leeftijdsverschil van 14 jaar. Na zich enkele jaren aan haar gezin te hebben gewijd, bemachtigde Longet (dankzij de contacten van haar man) kleine rolletjes in series als 'Hogan's Heroes' en 'The Rat Patrol', en was ze vanzelfsprekend regelmatig te gast in 'The Andy Williams Show'. In 1967 verscheen haar eerste album ('Claudine') en scoorde ze een klein hitje met haar debuutsingle 'Meditation'. In die jaren die volgden bracht ze regelmatig een nieuw album uit en wist ze een grote schare fans zich te binden met haar dromerige popliedjes (vaak covers), fluisterend gezongen met een aandoenlijk Frans accent. In 1971 liep haar huwelijk met Williams op de klippen en werd het album 'Let's Spend the Night Together' haar laatste muzikale wapenfeit.

Longet vond een nieuwe liefde in Spider Sabich, olympisch skiër en veelvuldig wereldkampioen. In 1974 trokken Claudine en haar drie kinderen in bij Spider, die een luxueuze bungalow had in het 'sterrengedeelte' van ski-oord Aspen. En het paar leefde nog lang en gelukkig. Of toch niet?

Op 21 maart 1976 vond ze bij het opruimen van enkele truien een .22-kaliber imitatie Lüger. Ze liep met het pistool naar Spider en vroeg hem hoe het wapen werkte en hoe het haar kon beschermen in geval van nood. En terwijl Spider antwoord gaf, haalde Claudine per ongeluk de trekker over en schoot ze haar vriend neer – die dodelijk gewond in elkaar zakte en enkele minuten later stierf. Een tragisch ongeluk. Toch? Niet iedereen geloofde echter haar verhaal. Boze tongen beweerden dat de relatie tussen Longet en Sabich op zijn zachtst gezegd nogal gecompliceerd was. Spider had haar, volgens de geruchten, dringend verzocht andere woonruimte te zoeken – Claudines obsessieve en jaloerse gedrag en haar drie kinderen werden hem allemaal te veel. De pers dook er bovenop en de zangeres werd afgeschilderd als de boze heks die Spider in haar web had gelokt.

Tijdens de rechtszaak vertelde een geschokte en treurende Claudine een ander verhaal: "we were probably everything that a man and a woman should be to each other, we loved each other so much. He was my best friend." Ze zag zichzelf als slachtoffer, en de dood van haar vriend als een vreselijk ongeluk. De rechtszaak ging gepaard met de nodige speculaties en roddels; zo zou Andy Williams in het openbaar hebben gezegd dat zijn ex-vrouw ''[...] always has been a reckless chick who drives too fast, skis too fast and takes too many risks." Voor de jury echter verklaarde Andy daarentegen dat Claudine een liefhebbende en zorgzame moeder was, die geen vlieg kwaad zou doen. Een dagboek dat naar verluidt onthullende informatie bevatte over talloze Hollywood-sterren, werd niet aanvaard als bewijsmateriaal en volgens geruchten zou bloedonderzoek hebben uitgewezen dat Claudine tijdens het fatale ongeluk onder invloed was van cocaïne. Ze werd uiteindelijk schuldig bevonden aan 'criminal negligence' (strafbaar verzuim, geen idee of er een Nederlands equivalent voor is), en kreeg 30 dagen celstraf en twee jaar voorwaardelijk. Claudine besloot niet in hoger beroep te gaan en haar straf uit te zitten. Kort daarna – het klinkt bijna te mooi om waar te zijn – werd Claudine verliefd op haar advocaat Ron Austin en het paar trouwde een jaar later. Haar dagboek gooide ze in de open haard.

Claudine Longet heeft zich sindsdien zelden in de openbaarheid vertoond. Ze is nog steeds samen met Austin en het stel leidt een teruggetrokken bestaan in Aspen. Haar muzikale nalatenschap is klein maar fijn. In totaal zes albums met sfeervolle en zoete popliedjes, die in alles de lieflijke jaren zestig uitstralen. Ze kirt, mijmert en fluistert zich verleidelijk (meestal in het Engels, maar soms ook in het Frans) door de easy listening-nummers, die door haar tragische levensverhaal onvermijdelijk een nieuwe dimensie krijgen. Luister naar 'Claudine Longet - The Very Best of (1967-1972)' – het wachtwoord is 'posted_first_at_chocoreve' (zonder de aanhalingstekens, maar met de underscores). Met dank aan het uitstekende muzieklog Chocoreve.

(Bronvermelding: Randy Reeves 'The Claudine Longet Story', verschenen in 'Girlyhead Magazine')

peter Woensdag 24 Mei 2006 at 11:57 pm | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.