Jodelen

Rond jodelen hangt een jolige spruitjeslucht. Ik ken niemand die jodelt, laat staan dat ik van het bestaan van een jodelvereniging op de hoogte ben – als die überhaupt bestaan. Alleen op piratenzenders komen De Alpenzusjes of Olga Lowina af en toe voorbij schuiven en ik geloof dat je de enthousiaste uithalen van Focus-zanger en -fluitist Thijs van Leer ook onder de jodel-noemer kunt scharen. Voor de rest lijkt het wel alsof het jodelen een ondergronds bestaan leidt en alleen nog tijdens carnaval en Duitse slempfeesten live is te bewonderen.

Dat was vroeger wel anders. Of dat goed is of niet laat ik in het midden, maar feit is dat jodelen in de jaren dertig en veertig de normaalste zaak ter wereld was. In Amerika werd deze bijzondere manier van zingen omarmd door met name country-artiesten, die het traditionele 'Alpen-jodelen' vermengden met blues- en folkinvloeden. Countrylegende Jimmie Rodgers (1897-1933) was degene die het jodelen populair maakte; hij hanteerde het als een intense manier om zijn gevoelens in zijn liedjes te uiten, als een soort gierende hartekreet.

Het album 'American Yodeling 1911-1946' geeft een intrigerend beeld van dit tijdperk. De liedjes op deze verzamelaar stammen uit de jaren dertig (hoewel de titel anders doet vermoeden) en zijn ronduit verbazingwekkend. Enkele namen klinken bekend in de oren (Roy Rogers, The Carter Family, Bill Monroe and His Bluegrass Boys en de eerder genoemde Jimmie Rodgers, samen overigens met Lil en Louis Armstrong op piano en trompet), maar de meeste nummers worden gezongen door lang vergeten artiesten met illustere namen als DeZurik Sisters, Lottie Kimbrough & Winston Holmes, The Mississippi Shieks en The Guidry Brothers. Het gejodel op de 26 tracks varieert van bijna spookachtig gejammer (E. Mainer's Mountaineers), luchtig en vrolijk (Patsy Montana) tot dierengeluiden (Three Tobacco Tags). Luisteren doe je hier (160 kbps, 89 MB) – let wel: het gaat om originele opnamen, dus inclusief authentiek en sfeerverhogend gekraak en licht gejengel.

peter Donderdag 01 Juni 2006 at 11:57 pm | | flashback

acht reacties

Ik heb iemend op de computer horen jodelen , het is echt zo mooi (maar wel moeilijk) Ik ben nog maar 10 en weet niet wat buikstem en kopsten enz.. betekent . Dus daarom kan ik ok niet leren jodelen . Kan iemand me uitleggen hoe je moet jodelen:-D

machteld, - 21-09-’09 16:15

hoi hoe leer ik het

claire, - 31-03-’10 12:14

@ Claire: heel hard oefenen!

Araglin, - 31-03-’10 16:43

Heej.
Ik kan jodelen.
Ik ben 11 en leerde het vandaag.
Gewoon hoog laag hoog laag.
Dat zijn de tonen die je moet leren.
Of beluister gewoon de clips van laura heel vaak en probeer mee te doen of gewoon het jodelen te doen.
Laura zinmgt dan en jij jodelt.
Best makkelijk hoor.

Elise, - 27-07-’10 19:41

Hoi Elise! Leuk dat je kunt jodelen! Het is mij nog altijd niet gelukt, helaas. Groetjes! Araglin

Araglin, - 27-07-’10 23:22

Ik herrinner mij een SF film waarin de aarde door een enorme vloot marsmannetjes wordt bestormd. Iedereen delft het onderspit en wordt genadeloos afgemaakt, te beginnen met de amerikaanse president, het leger, de kerk, het witte huis en de hele ruttemetut. En dan, wanneer alle hoop verloren is, dan ontdekt een of ander pubertje bij toeval het superwapen waar de marsmannetjes niet tegen kunnen en die ze doet ontploffen en opgaan in een vormeloze groene brij gelatine : het JODELEN ! Prachtige film.

nn, - 29-08-’10 02:44

Dat was Mars Attacks, dat klopt!
Met het liedje van Slim Whitman – Indian Call

http://www.youtube.com/watch?v=kXULwgzez..

Peter Dekker, (E-mail ) - 31-08-’10 16:43

ik kan ook jodelen ik kan het al 7 jaar en ik ben nu 11
dag

lisa, - 23-01-’11 19:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.