Paul Dukas

Van de Franse componist Paul Dukas (1865-1935) zijn slechts weinig werken overgeleverd. Niet alleen omdat hij zo langzaam componeerde, maar vooral omdat Dukas ontzettend kritisch op zichzelf was. Kort voor zijn dood flikkerde hij vrijwel al zijn composities in de open haard; alleen het beste mocht bewaard blijven. Zijn nagelaten oeuvre is dus bescheiden, maar in de beperking toont zich de meester, zullen we maar zeggen. Tot zijn belangrijkste werken behoren de opera 'Ariadne et Barbe-Bleue' (uit 1907, naar het grimmige sprookje rond Blauwbaard) en het ballet 'La Péri' (1912).

Dukas ging echter de geschiedenis in dankzij 'L'apprenti sorcier' ('De Tovenaarsleerling') uit 1897, een symfonische scherzo (een snel en vrolijk stuk) geïnspireerd door de ballade 'Zauberlehrling' (1797) van Goethe. 'Zauberlehrling' gaat over een overmoedige tovenaarsleerling die te lui is om zelf zijn bad te vullen. Hij betovert een bezem om dit klusje voor hem te klaren en leunt genietend achterover. Als het bad vol is, ontdekt hij dat hij geen idee heeft hoe hij de bezem weer stil krijgt. Uit frustratie hakt hij 'm doormidden, waarna de twee helften onverstoorbaar verder gaan met water halen. En juist als het tovenaarshutje uit zijn voegen dreigt te spoelen komt de tovenaar binnengestormd, die de bezems 'onttovert' en zijn leerling vervolgens vermanend toespreekt, met een schop onder zijn kont als toegift.

Dukas is erin geslaagd dit verhaal prachtig en meeslepend in muziek om te zetten en in 1940 deed Walt Disney er nog een schepje bovenop; in de animatiefilm 'Fantasia' figureert Mickey Mouse als vermetele tovenaarsleerling die het aan de stok krijgt met een heel leger overijverige bezems, ondersteund door de muziek van Dukas. Bekijk 'The Sorcerer's Apprentice' via YouTube en beluister 'L'apprenti sorcier', uitgevoerd door The Philharmonia Orchestra onder leiding van Guido Cantelli, via YouSendIt (15 MB, link is zeer beperkt houdbaar).

peter Zondag 04 Juni 2006 at 11:54 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.