Pearl Jam

Ik kan natuurlijk de schijn ophouden en een interessant verhaal typen over de opkomst van de grunge, de invloed van hun debuutalbum 'Ten' en de parallellen met hun onlangs verschenen nieuwe cd. De waarheid is echter dat Pearl Jam en ik altijd behoorlijk langs elkaar heen hebben geleefd - ik heb 'Ten' zelfs nog nooit beluisterd (hoewel ik vanzelfsprekend wel de hits ken). Dus waarschijnlijk ben ik niet de meest aangewezen persoon om een oordeel te vellen over de nieuwe Pearl Jam. Aan de andere kant: een visie zonder ballast uit het verleden is misschien ook eens verhelderend.

Het simpelweg 'Pearl Jam' getitelde album schiet voortvarend uit de startblokken; de eerste zes tracks zijn stevige rockers, waarin Eddie Vedder, ondersteund door een muur van gitaren, zijn frustraties uit. ''It’s a shame to awake in a world of pain, what does it mean that a war has taken over?'' briest hij bijvoorbeeld in 'World Wide Suicide'. Pas in 'Parachutes' wordt het gas teruggenomen, waarna het album meer variatie kent, hoewel de groep zwaar leunt op gruizige jaren zeventig-rock (oftewel: radiovriendelijke, zeer Amerikaanse overkomende hardrock). Pearl Jam klinkt gemotiveerd, geëngageerd en fel.

Als ik de recensies mag geloven is dit een van hun beste albums sinds lange tijd. En tja, dat kan best zo zijn, maar tijdens het luisteren werd ik voornamelijk meegesleurd naar de jaren negentig, toen ik voortdurend zat te zappen als er weer een clip van Pearl Jam of een collega-groep als Soundgarden of Alice in Chains voorbij kwam. Terug naar het verleden derhalve. En in hoeverre dat positief is, laat ik graag in het midden. Kijk via YouTube naar de clip van de single 'World Wide Suicide'.

peter Donderdag 15 Juni 2006 at 11:58 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.