Pachatusan Inkari

Als je het hebt over traditionele muziek uit Peru doemt bijna automatisch de associatie op met van die vrolijke panfluitdeuntjes, gespeeld door Zuid-Amerikaanse mannetjes in kleurige gewaden die zich steevast ophouden bij grote stations en winkelcentra. Nu zullen ze ongetwijfeld wel muziek spelen uit hun geboorteland, maar ik kan me maar moeilijk voorstellen dat ik deze opgewekte wijsjes in (pak 'm beet) een stad als Cusco op straat hoor.

Peruaanse muziek is ruwweg te verdelen in 'música andina' (muziek uit de Andes) en en 'música criolla' (een mix tussen Spaanse en Afro-Caribische stijlen). De muziek uit de hooglanden, met een hoofdrol voor de panfluit, is wereldwijd erg populair en kent een eeuwenoude geschiedenis. Een aantal muziekwetenschappers uit Peru heeft zich gestort op het behoud van hun culturele erfgoed en probeert met zelfgebouwde instrumenten en recente archeologische vondsten de tijden van weleer (vóór de komst van de Spanjaarden) tot leven te brengen. Onder de noemer Pachatusan Inkari hebben zij diverse albums uitgebracht, die eigenlijk nogal ondoorgrondelijk overkomen. Naar eigen zeggen zingen ze over de vreugde van het leven en beschikt hun 'heilige muziek'over helende krachten.

Klinkt vrolijk, maar de praktijk wijst anders uit. De tracks op het album 'Sacred Land' bijvoorbeeld laten zich beluisteren als een nachtelijke wandeling door een tropische jungle, waarbij je in de verte tempelvuren ziet flakkeren en dreigende priesters in het schemerduister die vervaarlijke spreuken mompelen en mysterieuze rituelen uitvoeren – en je als de dood bent dat ze je in handen krijgen. In het nummer 'Supaykqarqo' barst Pachatusan Inkari-oprichter Hebe Ernesto Almonacid Bedaya in een vervreemdend gezang uit en voelt het bijna alsof de peyote uit je speakers druipt... 'From our inherited traditions, we have learned that sound is cosmic, a divine creation, and for this reason music helps mankind to become part of the universe', aldus Bedaya. Apart is het in ieder geval zeker. Luisteren doe je hier.

peter Vrijdag 16 Juni 2006 at 11:55 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.