Wetten en rechtszaken

Eind maart schreef ik over een Frans wetsvoorstel dat Apple verplicht om de in de iTunes Music Store aangeschafte liedjes toegankelijk te maken voor muziekspelers van andere merken; de Fransen willen dat de muziekwinkel wordt 'losgekoppeld' van de speler. Dit voorstel is eind vorige week aangenomen door het Franse parlement. Het voorstel is wel wat afgezwakt; als artiesten een exclusieve deal sluiten met een bedrijf, zijn DRM-maatregelen (kopieerbescherming) wel toegestaan.

Verder zijn er strengere regels opgenomen voor (internet)piraterij en is het de bedoeling dat er een onafhankelijke autoriteit komt die bepaalt wanneer bestanden op meerdere spelers afspeelbaar moeten zijn. Apple spreekt schande van deze wet en noemt het "door de staat gesponsorde piraterij." Het bedrijf kiest voor een rigoureuze oplossing en overweegt om zich volledig van de Franse markt terug te trekken. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

En nu ik toch bezig ben: Stichting Brein heeft midden juni het hoger beroep gewonnen in de rechtszaak tegen ZoekMp3.nl. De rechter oordeelde dat de activiteiten van ZoekMp3 onrechtmatig zijn. ''Ook het feit dat ZoekMp3 in een disclaimer meldde dat uitwisselen zonder toestemming van rechthebbenden illegaal is doet niet ter zake, aangezien zoekmp3 wist dat het merendeel van de door hen aangeboden links verwezen naar illegale bestanden en het publiek zo een disclaimer toch in de wind zou slaan'', aldus Brein. Inmiddels is er alweer een nieuwe rechtszaak in volle gang tegen de uitbaters van diverse torrent-sites.

Opmerkelijk is dat ook de hoster, The Mindlab, een verdachte is in de zaak. Volgens Mindlab-advocaat Charles Spreksel zou justitie zich voor het karretje van Brein hebben laten spannen. Brein-directeur Tim Kuik is vanzelfsprekend een andere mening toegedaan. Wegens de complexiteit van de zaak doet de rechter pas begin volgend jaar uitspraak.

peter Maandag 03 Juli 2006 at 12:39 am | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.