Chinese muzak

Sommige mensen beschikken over een mentale knop om omgevingsgeluid uit te schakelen. Nu lukt mij dit ook wel aardig, maar in restaurants heb ik daar de grootste moeite mee. Het is niet zo dat ik obsessief gesprekken van anderen afluister of me in conversaties meng waar ik helemaal niets mee te maken heb. Als ik in een restaurant ben, luister ik altijd met een scheef oor naar de gedraaide muziek - meestal gulpt er niets-aan-de-hand lounge of iets Sky Radio-achtigs uit de speakers.

Gelukkig doen Chinese restaurants niet mee aan deze verfoeilijke trend en draait de eigenaar van de desbetreffende toko (met welluidende namen als Golden River, New Peking of Lotus) in de meeste gevallen authentieke Chinese muzak; easy listening-deuntjes gelardeerd met traditionele instrumenten als de dizi en de guanzi. Het album dat ik zojuist op het spoor kwam, doet je bijna automatisch naar een menukaart grijpen, terwijl je andere hand op zoek gaat naar het schaaltje met kroepoek. Alles is in het Chinees en ik heb dan ook geen idee wat de achterliggende gedachte is. De tracktitels zijn gelukkig in het Engels, maar van bijvoorbeeld 'Grapes Are Ripe In Tulufan' en 'Xisha, My Lovely Hometown' word ik ook niet veel wijzer.

De muziek is in ieder geval bijzonder ehh... vrolijk, bijna zigeuner-achtig af en toe. Als James Last in China was geboren, had hij ongetwijfeld soortgelijke kitscherige muziek gemaakt. Luister zelf (inclusief covers – mocht iemand toevallig Chinees kunnen lezen, laat gerust een reactie achter!). Overigens staat dit soort muziek niet in de Chinese hitlijsten. Wie zich wil verdiepen in deze materie, moet maar eens op zoek gaan naar muziek van populaire artiesten als Andy Lau, Ekin Cheng, Faye Wong, Tang Dynasty en Zhou Xun.

peter Woensdag 12 Juli 2006 at 11:55 pm | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.