Natuurgeluiden

In reform- en natuurvoedingswinkels zie je ze wel eens staan: van die pilaren met rustgevende cd'tjes. Je drukt op een knop om een fragment te horen en wordt vervolgens verblijd met het geklater van een beekje (waar ik spontaan van moet plassen), op de zenuwen werkend walvissen- en dolfijnengepiep, gekwetter van vogels en de onvermijdelijke panfluit. Natuurgeluiden kunnen inderdaad een rustgevende werking uitoefenen, maar dan wel in combinatie met muziek.

Althans, zo werkt het bij mij. Neem nu dit mp3'tje (192 kbps, 82 MB). Een uur lang hoor je geluiden uit een willekeurig tropisch regenwoud: een regenbui, getjilp van vogels, geruis van de wind, een voorbij slippende boa constrictor en wat dies meer zij. En net als je er helemaal inzit, komt er een gigantische brulkikker of een raar beest voorbij hoppen om de sfeer te verpesten met een woeste uithaal of irritant gemekker. Je zou bijna met je machete die vermaledijde kikker in stukjes hakken.

Rustgevender is dit mp3'tje (128 kbps, 56 MB) van eveneens een uur, met de titel 'Spring in the Tibetan Grassland'. Je hoort wederom vogelgeluiden, een klotstend beekje en een zo halverwege losbarstend lentebuitje, maar dit keer wat meer op de achtergrond en aangevuld met een voortkabbelende harp, een Chinese bamboefluit en een toevallig passerende Tibetaanse monnik die af en toe eens wat met zijn belletjes rinkelt. Na ongeveer een kwartiertje heb je nauwelijks in de gaten dat je muziek op hebt staan, beginnen je ogen zwaarder te worden en voordat je er erg in hebt lig je languit te slapen op de bank, dromend over pittoreske Tibetaanse tempels en fluitspelende Shaolin-monniken – precies de bedoeling van dit soort new age-muziek. Het typen van deze laatste regel kost me in ieder geval de nodige moeite...

peter Vrijdag 14 Juli 2006 at 11:47 pm | | new-age

Eén reactie

Dankuwel, maar 1 link doet het niet, de andere is prachtig :)

Shaolin Kung Fu, (URL) - 07-03-’10 14:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.