Hartverwarrend

Op 6 oktober 1997 werd Han Peekel vijftig jaar. De voormalig Wordt Vervolgd-presentator had geen zin in een groot feest. In plaats daarvan wilde hij graag een cd'tje opnemen met zelf geschreven Nederlandstalige liedjes en deze vervolgens in eigen beheer uitbrengen voor familie en vrienden – een idee van zijn dochters Cato-Margo en Jojanneke. Overigens was dit geen al te grote stap voor Han Peekel; begin jaren zestig probeerde hij door te breken als zanger, maar toen dit weinig zoden aan de dijk zette, stortte hij zich op een succesvolle radio- en televisiecarrière bij de KRO en NCRV.

In ieder geval: midden 1997 waren de opnamen van de 'verjaardagscd' in volle gang en alles verliep gesmeerd. Goede vriend en radiogoeroe Willem van Kooten kwam op een dag langs om te buurten en was zeer onder de indruk van de liedjes. Hij haalde Han over om de cd uit te brengen op zijn label Red Bullet om op deze manier een groter publiek te bereiken.

Een briljant idee, want anders zou ik 'Hartverwarrend' nooit in handen hebben gehad, toch wel met terugwerkende kracht een van de meest bijzondere albums van de afgelopen 25 jaar - een onbetwist hoogtepunt bezien vanuit het oogpunt van de onverzadigbare curiosa-liefhebber. Han Peekel praat/zingt/zwijmelt zich op sonore wijze door vijftien nummers heen, die ruwweg zijn te verdelen in vier categorieën. Als eerste heb je de liedjes waarin Han zich zorgen maakt om 'de gewone man' en zich op Geen Stijl-achtige manier opwindt over de staat van Nederland ('Stoelendans', 'Vreemdeling', 'Blues voor Joes').

Han Peekel is daarnaast dol op vrouwelijk schoon en dito rondingen ('Bastion', 'Stripje', 'Terras'), heeft een zwak voor de natuur (het vlinderlied 'Lepidoptera', 'Denis Island'), en bezingt vol overgave zijn liefde voor zijn vrouw en kinderen ('Greetje 1985', 'Hartverwarrend'). Een aparte categorie wordt gevormd door het bijzonder vreemde 'Holle frasen', dat begint met de volgende vier regels: 'Zijn handen liegen laffe zinksels / Onrijp, voos en dul beroerd / De hersens vliegen rond zijn hinkels / De spinsels ruiken naar vaders snoert'. Ik heb zo het idee dat Peekel zich boos maakt over de bureaucratie in Nederland omdat hij geen schuurtje in zijn tuin mocht bouwen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij net wat paddo's had gegeten.

Nu ben ik niet te beroerd om door de vele stijlfouten in de teksten heen te kijken, de goedkope midi-begeleiding voor lief te nemen en mee te gaan in Hans oppervlakkige pathetiek. Wat me echter niet lukt, is zijn zwaarlijvige, licht transpirerende gestalte met vlinderdas van mijn netvlies te weren. Vooral in nummers als 'Bastion' en 'Terras' krijg ik het te kwaad: 'Je fraaie kantelen zijn koket / Je blik duidt op een stevig verzet / Jouw prachtig lelie blank (sic) bastion / Heeft zijn effekt (sic) op mijn kanon' en: 'Meisjes om te begeren / Ziet men stoutmoedig flaneren / Vrouwen tonen kuiten / Krijg zin om te fluiten / Textiel schaars door 't ontbloten / Ik krijg het voorjaar in de kloten'.

Op 'Hartverwarrend' maakt Han Peekel duivels lachend een duizelingwekkende salto door de slechte smaak-barrière, om je vervolgens om zijn vingers te winden. Je moet misschien even door de zure appel heen bijten, maar als je dapper door blijft luisteren, ontvouwt er zich een compleet nieuwe dimensie... Luister naar 'Bastion', 'Stripje' en 'Holle frasen' (link is zeer beperkt houdbaar). Voor wie de smaak te pakken heeft gekregen: platenmaatschappij Red Bullet heeft nog vijf exemplaren van 'Hartverwarrend' op voorraad.

peter Vrijdag 28 Juli 2006 at 12:30 am | | weird

zeven reacties

Wow, absoluut een podiumplaats in mijn Slechte Smaak Hitlijst… :-D

Vincent, - 28-07-’06 13:42

Wat een kwijl.

Erica, - 28-07-’06 23:39

Prachtige cd!!!!!!!

kik, (E-mail ) - 29-09-’06 00:01

Hartverwarrend en verwarmend!

zala, (E-mail ) - 29-09-’06 00:02

Super CD!

Diederik, (E-mail ) - 17-01-’08 15:41

Han, weet jij nog van TOEN ? Instuif ‘t kraaiennest aan de noordsingel te rotterdam ?
Ja toch zeker ……. het is altijd weer leuk iets van jou te horen of te zien. Wij hebben eens een keer geprobeert telefonisch kontact te krijgen …….. helaas je vond het niet interessant genoeg, wij hebben nog hele aardige foto’s van TOEN, belangstelling ?
Bel dan eens of stuur een mailtje naar <a href="mailto:thomasgennissenwanadoo.nl”>thomasgennissen@wanadoo.nl of 0628889725 – 0104188880
Tot dan !

ton gennissen, (E-mail ) - 27-12-’08 22:42

Ha, die Han Peekel,
In het jaar 2008 hadden wij jou een mailtje gestuurd, NIET GELEZEN ?!!!
Wij willen graag een keer kontact, zou dat lukken ?
Als dat gaat lukken, gaan wij in het arcief duiken voor foto’s van toen !!!
Groet, Thomas

Thom Gennissen, - 13-11-’11 13:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.