Tom Medlock

Tom Medlock was een verstokt roker. Hij pafte de ene na de andere sigaret weg, zonder stil te staan bij de schadelijke gevolgen. In de jaren vijftig en zestig werd het opsteken van een sigaretje of sigaar gepropageerd als teken van goede smaak en verfijning. Wie last had van zijn keel, kreeg als tip een sigaret op te steken. De nadelige effecten waren wel bekend, maar vakkundig door de tabaksindustrie onder het tapijt gemoffeld.

Begin 1966 werd bij de streng gelovige, 51-jarige Tom Medlock longkanker geconstateerd. Hij had nog enkele maanden te leven en besloot deze tijd te benutten om anderen te waarschuwen tegen het roken. Hij zette zijn ervaringen op papier, en spoorde (jonge) priesters aan om absoluut niet in de ''dodelijke fuik van de tabaksindustrie te trappen'' en het goede voorbeeld te geven. Zijn pamflet was zo succesvol (vooral onder de gelovigen van zijn gemeenschap), dat de uitgevers met het plan kwamen om zijn belevenissen op plaat te zetten. Medlock was echter te ziek om langer dan een paar minuten achter elkaar te praten en het grootste gedeelte van de lp ''What Smoking has Done For Me; a personal testimony of Tom Medlock'' werd ingesproken door Bill Jenkins. In het eerste deel is Medlock even kort te horen; tijdens de voltooiing van het album overleed hij op 16 juli 1966.

Jenkins doet op ronkende wijze verslag van de illusie die sigarettenfabrikanten je voorhouden en vooral in het laatste deel worden de religieuze vergelijkingen er met de haren bijgesleept: ''Keep the temple of God's holy spirit pure. Through smoking I have defiled the temple of God myself – o, the humiliating shame of it all...'' en ''Can you see Jesus to pick up the fallen lamb from the rock and a package of cigarettes falling from his garments?''. Wie op zoek is naar interessant sample-materiaal komt zeker aan zijn trekken; de pauzes zijn veelbetekenend en vallen precies op de juiste momenten. Vanzelfsprekend is dit curieuze album uit 1966 nooit op cd verschenen; je zult je moeten behelpen met een krakende vinyl-rip.

peter Maandag 07 Augustus 2006 at 12:03 am | | weird

twee reacties

Ik geloof dat yousendit een beetje misselijk is…

yak, (E-mail ) (URL) - 09-08-’06 09:57

Zo te zien moet je eerst inloggen om iets te kunnen downloaden. Bummer! Als ik het niet vergeet, zal ik vanavond de lp even op Rapidshare knallen.

Araglin, - 09-08-’06 10:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.