Brein (deel zoveel)

Stichting Brein blijft jacht maken op de persoonsgegevens van mensen die ruilprogramma’s gebruiken. Onlangs werd de stichting nog op de vingers getikt door de rechter. Brein probeerde via onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal providers te dwingen de namen van de betrokken down- en uploaders vrij te geven. Brein verloor dit kort geding en ging prompt in hoger beroep (ik schreef er eerder over). Brein-directeur Tim Kuik wil nu afspraken maken met internetproviders. Hij spreekt van een 'proportionele aanpak van inbreukmakende gebruikers'. Volgens hem moeten providers gebruikers waarschuwen die illegale kopieën aanbieden. Bij herhaalde overtreding zouden ze een waarschuwing moeten krijgen. En als dit geen resultaat oplevert, moeten ze, volgens Kuik, worden afgesloten en vervolgd.

Met grote stappen snel thuis, zullen we maar zeggen. Provider XS4ALL is bereid om met Brein in gesprek te gaan, maar dan wel over een manier om klachten te behandelen. Directeur Simon Hania pleit voor een onafhankelijke instelling die klachten beoordeelt. Iets dat Brein overigens duidelijk niet is, voegt hij er fijntjes aan toe. Als ik het dus goed begrijp, wil Kuik dat providers hun klanten in de gaten gaan houden en ingrijpen als ze merken dat deze zich bezighouden met het verspreiden cq. down/uploaden van films en muziek. Niet alleen lijkt me dit lastig vast te stellen (dataverkeer alleen zegt lang niet alles), het lijkt me stug dat providers tijd, mankracht en zin hebben om dit allemaal te gaan controleren. Het komt er op neer dat Brein een lijstje inlevert met verdachte ip-adressen, en verwacht dat de providers direct de namen en adresgegevens van de desbetreffende gebruikers vrijgeeft. En als je het zo bekijkt, klinkt het direct een stuk minder vriendelijk. Brein speelt voor opsporingsinstantie, aanklager en rechter ineen – niet slecht voor een stichting zonder ook maar enige rechtsbevoegdheid.

peter Dinsdag 08 Augustus 2006 at 10:29 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.