Brein (deel 549)

Stichting Brein lijkt wel begonnen te zijn aan een media-offensief... Aanstaande dinsdag vindt namelijk een kort geding plaatsvinden tussen Brein en provider UPC. De stichting wil dat UPC-dochter Chello de namen van enkele uploaders vrijgeeft, zodat deze voor de rechter kunnen worden gesleept. Deze uploaders voorzagen de inmiddels uit de lucht gehaalde bittorrent-site Dikkedonder.nl van materiaal. Na het opvoeren van de druk door Brein, heeft UPC inmiddels bekendgemaakt de namen en adressen van een handvol gebruikers vrij te geven.

In een verklaring aan Bright meldde UPC-woordvoerder Mark Zellenrath: ''Wij geven deze gegevens alleen als er zorgvuldig technisch en administratief onderzoek aan vooraf is gegaan. Het mag niet zomaar een vaag vermoeden van Brein zijn. In het geval van enkele uploaders is dat zo. Van die personen gaan wij gegevens aan Brein geven. Maar dat zijn lang niet alle mensen waarvan Brein de identiteit wil weten. Dus is het kort geding niet van de baan. Wij hebben niet van alle gebruikers van die site die Brein wil vervolgen de identiteit vast kunnen stellen.''

Nu Brein de identiteit van een paar grote uploaders op het spoor is gekomen, zal dat waarschijnlijk leiden tot de eerste rechtszaak in Nederland tegen individuele uploaders. Het kort geding is vooral interessant om te kijken hoezeer de Wet Bescherming Persoonsgegevens standhoudt, want UPC mag ''gegevens verstrekken aan derden, indien dit noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de derde". Alleen als het recht op privacy van de betrokkene (in dit geval dus de uploader) zwaarder weegt, kan hiervan worden afgeweken. In alweer een andere rechtszaak probeert Brein de rechter zover te krijgen dat hij inbreuk op het auteursrecht zwaarder laat wegen dan het recht op privacy van de uploadende gebruiker. En dit zie ik nog wel gebeuren, eigenlijk. Kortom, zoals altijd: wordt vervolgd.

peter Zondag 13 Augustus 2006 at 11:53 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.